Nadzor na koroških mejnih prehodih vsaj še pol leta

Koroški mejni prehodi ostajajo pod budnim očesom avstrijske vojske in policije, avstrijska vlada je nadzor na meji podaljšala do novembra. Čeprav so avstrijski varnostni organi ocenili, da na koroških mejnih prehodih 24-urni nadzor ni potreben, se temu še vedno ne bodo odpovedali v celoti.

Na Dunaju zagotovila slovenske vlade, da policija ob pomoči vojske dobro varuje šengensko mejo, ne zaležejo. Avstrijska vlada vztraja, da je število ilegalnih migrantov še vedno previsoko, Evropska komisija je odobrila ponovno šestmesečno podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo in Madžarsko.

Čeprav so avstrijski varnostni organi ocenili, da na koroških mejnih prehodih 24-urni nadzor ni potreben, se temu še vedno ne bodo odpovedali v celoti. Nenapovedani večurni nadzori s strani vojske in policije so očitno še potrebni. Poleg policije je za varovanje meje in preprečevanje ilegalnih migracij na avstrijskem Koroškem na voljo 129 vojakov.

Nadzor na meji lahko traja še leta, je proti koncu lanskega leta ob obisku vojašnice v Celovcu dejal avstrijski zvezni obrambni minister Mario Kunasek. Meni, da dokler EU ne bo zagotovila doslednega varovanja zunanjih meja, Avstrija potrebuje nacionalno varovanje. Čeprav Koroška ni preveč priljubljena regija za tranzit migrantov v Avstrijo, sosedje ne bodo tvegali ilegalnih prestopov meje. Ob vrhuncu evropske migrantske krize so izvedli tudi posebno vajo, kjer so policisti in vojaki trenirali scenarij srečanja z velikim številom ilegalnih prebežnikov na koroških mejah.

NK