Na Ravnah na Koroškem uspešno zaključujejo prvo izvedbo Kolesarskega kampa Vida Peršaka

Danes se na Ravnah na Koroškem zaključuje prvi kolesarski kamp pod mentorstvom Vida Peršaka, najboljšega slovenskega enduro kolesarja. V želji, da otrokom omogočijo novo izkušnjo, kakršni na Koroškem še nismo bili priča, so združili moči z ravenskim Zavodom za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti ter organizirali pestro tridnevno dogajanje.

Ravno v času, ko smo obiskali Kolesarski kamp Vida Peršaka, so mladi kolesarji v Hostlu Punkl, kjer so preživeli dve noči, na osnovi videoposnetkov analizirali vožnje na dopoldanskem treningu in se počasi pripravljali na popoldansko kolesarjenje. »V treninge smo vpeljali tudi videoanalizo. Teren in vožnjo posnamemo ter po treningu na podlagi videoposnetkov analiziramo. Na popoldanskem treningu pa poskušamo odpravljati napake,« pojasnjuje njihov mentor in trener Vid Peršak ter opiše, kako sta izgledala prva dva dneva kampa. Petek je bil namenjen spoznavnemu delu in pregledu koles. Trenerji so pripravili preizkus znanja in kolesarje razdelili v skupine glede na znanje in sposobnosti, nato pa so začeli z osnovnimi vajami tehnik gorskega kolesarjenja, v soboto zjutraj pa so se po pregledu koles odpravili na teren. Otroci večino časa torej preživijo na kolesu, dan pa si popestrijo tudi z drugimi aktivnostmi, kot sta kopanje na bazenu ali obisk kina.

Foto: Miha Kolar

Napredek že po dveh dneh treningov

V organizaciji z ravenskim ZKŠTM so pripravili zanimivo dogajanje za mlade kolesarje, ki že imajo osnovno kolesarsko predznanje, pod vodstvom trenerske ekipe, ki jo sestavljajo Vid Peršak, Matej Kodrin in Primož Gams, pa so otroci nadgrajevali svoje znanje. Trojica je na področju mentorstva mladim kolesarjem že utečena, saj aktivno delajo z mladimi kolesarji v Kolesarskem klubu Ravne. »Naš glavni teren je Bike park Poseka, kjer sta dve progi, in sicer flow trail ter enduro. Prva je lažja, bolj primerna za začetnike, druga pa je že nekoliko zahtevnejša,« pojasni Peršak in doda, da Ravne na Koroškem ponujajo zelo kakovostne možnosti za izvajanje tovrstnih dejavnosti.

Kolesarskega kampa se je udeležilo devetnajst otrok. Kljub temu da se organizatorji niso preveč posvečali oglaševanju dogodka, so bile kapacitete hitro zapolnjene, je dejal Tim Kolar Erat iz ZKŠTM. »Zaenkrat smo zelo zadovoljni s potekom našega prvega kampa. Otroci so zadovoljni, opazili smo, da so kljub omejenem času, torej v dveh dneh, že napredovali,« pa je povedal Vid Peršak. Dodal je, da je na Koroškem še veliko možnosti, ki jih lahko v okviru kampa predstavijo, s tem pa namignil, da lahko Kolesarski kamp Vida Peršaka pričakujemo tudi prihodnje leto.

Foto: Miha Kolar

Vid Peršak v letošnji sezoni niza dobre rezultate

Od letošnjega leta Vid Peršak tekmuje za tovarniško ekipo Orbea iz Španije. Poleg Vida ekipo sestavljajo še trije drugi kolesarji. »Letos je prvič, da imam profesionalno zaledje. Celotna struktura ekipe je na visokem nivoju,« pravi Vid. Vsak od kolesarjev v ekipi je dobil svoje kolo, izdelano po lastnih željah in potrebah. Do profesionalne ekipe so ga pripeljali uspehi v lanski sezoni. »Lani je bil nekakšen preskok, v članski kategoriji sem praktično brez vsakršne podpore dosegel nekaj dobrih rezultatov,« se spominja lanske sezone. Letos Peršak niza dobre rezultate, tako na tekmah svetovne enduro serije EWS kot tudi na državnem prvenstvu SloEnduro, na evropski kontinentalni seriji v Jamnici in na Peci pa je osvojil prvo mesto.

Jon Petek