Na Ravnah na Koroškem odprli info center za 3. razvojno os

Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je na slovesnosti, ki je potekala 18. julija 2019, na Prežihovi ulici na Ravnah na Koroškem, namenu predala informacijski center Mladinske iniciative za 3. razvojno os. Ta je namenjen predstavitvi glavnih mejnikov delovanja iniciative v njenem petletnem obdobju. Hkrati pa info center skrbi tudi za aktualno informiranost javnosti, saj ima nameščena dva zaslona, preko katerega je mogoče slediti aktualnim novicam, ki jih javnosti sporoča Mladinska iniciativa za 3. razvojno os.
Koordinator mladinske iniciative Aljaž Verhovnik je v osrednjem nagovoru predstavil petletno pot iniciative. Izpostavil je, da se je leto 2014 v iniciativi pričelo z informacijo iz Ljubljane, da gradnja 3. razvojne osi ni smotrna. Po petih letih mnogih akcij in sestankov, se 3. razvojna os projektira, odkupujejo se zemljišča in tehnično gledano je vse pripravljeno za pričetek gradnje odseka Velenje – Slovenj Gradec. Zadnjo zeleno luč za gradnjo predstavlja poroštveni zakon, ki mora biti sprejet to jesen in gradnja se bo lahko pričela. Na odseku Slovenj Gradec – Dravograd – Holmec se je ponovno odprl postopek prostorskega umeščanja trase, kar smo ob ustanovitvi iniciative lahko samo sanjali. Tik pred prireditvijo je prisotne razveselila tudi novica, da je Ministrstvo za infrastrukturo potrdilo DARS-ov investicijski program, na podlagi katerega bo v kratkem objavljen razpis za izbiro izvajalca gradbenih del na prioritetnem odseku »Gaberke«.
Zbrane sta nagovorila tudi ravenski župan dr. Tomaž Rožen in v imenu gospodarske zbornice mag. Franci Kotnik, direktor Savinjsko-Šaleške gospodarske zbornice. Dogodka so se udeležili predstavniki lokalnih skupnosti iz Koroške in Velenja, koroška poslanca, prav tako gospodarstveniki in mediji.
V kulturnem programu je bila premierno zapeta pesem avtorja Božidarja A. Koleriča Zemlja Koroška, katero je v moderni preobleki zapel aktiven član iniciative Andrej Grobelnik, skupaj s kolegom Maticem Knežarjem. Ta pesem bo odslej tudi himna Mladinske iniciative za 3. razvojno os. Nastopila je tudi koroška pevka Dunja, ki je prav tako predstavila tematsko pesem Kralj Matjaž, zrihti cesto!, seveda pa ni manjkal že zimzeleni Milan Kamnik s svojim Ibržnikom, ki na cesto čaka že več kot 40 let.
Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je podelila tudi zahvale članom, ki so se v petih letih posebej izpostavili s prostovoljnim delom. Te so prijeli Andrej Grobelnik, Rok Šater, Jaka Kotnik, Gašper Kogelnik, Danijel Jelušić, Andraž Lečnik in Rok Plesec.