Na protestu Rešimo Slovenijo tudi zahteve za 3. razvojno os

10. oktober nosimo Korošci v spominu kot dan, ko smo skoraj pred sto leti na plebiscitu izgubili velik del Koroške. Letošnji 10. oktober pa bo tudi datum, ko se bodo v Ljubljani na protestu Rešimo Slovenijo zbrali ljudje iz vse Slovenije. 10. oktobra 1920 je Slovenija izgubila enega najlepših delov svojega ozemlja, tokratni protest pa bo opozorilo, da je v Sloveniji nekaj zelo narobe, ena od zahtev protesta, ki se posebej nanaša na Koroško, pa je tudi 3. razvojna os.

Pobudo za ta protest je dal Franc Kangler, nekdanji poslanec in mariborski župan, danes pa državni svetnik, ki ga je ujezilo dejstvo, da je sodišče izbrisalo dolg družini Janković v višini 29 milijonov. To je bil le povod, razlogi so seveda veliko obsežnejši. Kangler je posnel video, ki je dosegel velik odmev, samo na Facebooku je prejel več kot 4200 všečkov, več kot 7500 delitev in do sedaj več kot 322 tisoč ogledov. Opozoril je na prvorazrednost in drugorazrednost slovenskih državljanov in pozval, da se je temu treba upreti. Sicer pa je Kangler s strani slovenskega sodstva skoraj toliko preganjana politična oseba kot Janez Janša in kot je v svojem videu dejal Kangler, za 500 evrov, ki jih je iz svojega žepa nakazal svoji hčerki, je bil kar osemkrat na sodišču, na drugi strani pa nekaterim sodna veja oblasti brez sramu odpiše dolg v višini 29 milijonov evrov.

Med 15 zahtevami prihajajočega protesta je tudi zahteva za izgradnjo 3. razvojne osi kot absolutne prioritete pri gradnji infrastrukture v Sloveniji. Na to cestno povezavo Korošci čakamo že desetletja, nikoli pa ta povezava ni bila prioriteta za slovensko državo. Najprej je bila prioriteta avtocestni križ, nato drugi železniški tir in karavanški predor, spodobna cesta na Koroško pa je bila vselej odrinjena. Pritisk različnih civilnih pobud je lahko za ta projekt samo koristen.

Po vzoru francoskih protestnikov in gibanja rumenih jopičev proti vladi Emanuela Macrona bodo protestniki tudi v Ljubljani nosili rumene jopiče z napisom Rešimo Slovenijo, kot je tudi ime civilni iniciativi, ki organiza ta protest. Sodelovanje na ljubljanskem Prešernovem trgu pa je že napovedalo 14 političnih strank in civilnih iniciativ.

Zahteve civilne iniciative Rešimo Slovenijo

Program protestnega shoda Rešimo Slovenijo se bo 10. oktobra začel ob 16. uri na Pogačarjevem trgu, kjer bodo nastopili glasbeniki, pevci, folklorne skupine, osrednji del progama pa bo pred Prešernovim spomenikom ob 17. uri, kjer bo nastopila tudi skupina Pepel in kri ter Alfi Nipič s svojimi muzikanti. Iz vse Slovenije bodo organizirani tudi avtobusni prevozi, tudi s Koroške, od koder bo avtobus peljal od Radelj ob Dravi preko Dravograda do Raven in od tam proti Slovenj Gradcu in dalje proti Ljubljani.

NK