Na Poljani »ugrabili« pastirčka

Izpred kozolca na Poljani, kjer okolico krasijo številni kipi domačih in tujih umetnikov, je minuli vikend izginila lesena skulptura pastirčka avtorja Alojza Grabrovca. Sramotno dejanje, menijo v društvu ArtKarinta, ter upajo, da se bo pastirček vrnil na svoje mesto.

Minulo soboto je člane društva ArtKarinta na Poljani pričakalo žalostno presenečenje. V noči iz petka na soboto je izpred kozolca, kjer stojijo številne skulpture domačih in tujih umetnikov, nastale na mednarodnem slikarsko-kiparskem taboru ArtKarinta, izginila lesena skulptura pastirčka. Kip pastirčka je nastal leta 2016 izpod rok Alojza Grabovca, kiparja iz Rogatca, ki z motorno žago spreminja kose lesa v raznorazne podobe.

Foto: ArtKarinta

Sramotno dejanje, so si enotni člani društva. »Od leta 2016 je pazil na ovce na Poljani,« je karikiral tajnik društva Denis Dretnik in dodal, da kip pastirčka društvu veliko pomeni. »Upamo, da je odšel le po ovce na kak drug travnik in da se bo sam vrnil, ko bo končal,« je povedal Dretnik. Tako daje društvo storilcu možnost, da kip sam vrne na svoje mesto, saj kraje policiji zaenkrat še niso prijavili. Ob tem pa Dretnik meni, da ni šlo za vandalizem. »Nekomu je bil očitno všeč,« zaključi.

Umetnosti ne ustavi niti epidemija

Kljub epidemiji koronavirusa, zaradi katere so odpovedani številni dogodki, bodo v društvu jeseni organizirali slikarsko-kiparski tabor. »Na taboru smo se socialno distancirali že od samega začetka, ko to še sploh ni bilo ‘moderno’,« se pošali Dretnik in pojasni, da umetniki ustvarjajo samostojno, vsak ima svoj ustvarjalni prostor, razporejeni pa so po širšem delu Poljane. »Če se še nekoliko bolj zavarujemo, pa lahko dosledno sledimo vsem navodilom NIJZ,« pravi Dretnik.

Mednarodni slikarsko-kiparski tabor ArtKarinta poteka na Poljani vsako jesen že več kot deset let, kot nekakšna neformalna uvertura v prevaljska jesenska srečanja. Med likovniki, ki se zberejo pod in okoli kozolca, prevladujejo predvsem koroški kiparji in slikarji, a nobeno leto ne manjka tudi tujih likovnikov, saj ima društvo ArtKarinta člane tudi v sosednjih državah.

Glavna atrakcija poljanskega tabora je to, da so obiskovalci v času dogajanja v neposredni bližini umetnikov in si lahko od blizu ogledajo ustvarjanje umetnine od začetka do konca, kar je zanimivo tako za odrasle kot za otroke, z umetniki pa se lahko tudi družijo. Na Poljani je skozi leta umetniškega ustvarjanja nastala galerija na prostem, kjer je mogoče videti tudi skulpture, ki so nastale v prejšnjih letih slikarsko-kiparskega tabora. V društvu pa upajo, da pastirček ni bil ugrabljen in da se bo vrnil na Poljano v družbo drugih umetnin.