Na mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu nagrajeni tudi Korošci

Zadnji teden v avgustu bo v Gornji Radgoni potekal 56. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA. Gre za največji in najpomembnejši tovrstni sejem v Evropi, med nagrajenci za najboljše izdelke pa so tudi številni Korošci.

O pomembnosti sejma AGRA pričajo tudi številke razstavljavcev in obiskovalcev, ki se bodo letos v Gornji Radgoni zbrali že 56-ič. Predstavilo se bo 1840 razstavljavcev iz 32 držav, med njimi pa bodo različne izdelke predstavljali tudi Korošci. “Sejem AGRA 2018 bodo z obiski počastili evropski kmetijski ministri, visoki gospodarski predstavniki z vseh celin ter več kot 120.000 obiskovalcev, med katerimi izstopajo poslovneži, strokovnjaki, kmetovalci, predelovalci in najzahtevnejši potrošniki,” dogodek opisujejo organizatorji.

Že pred sejmom strokovnjaki ocenjujejo izdelke prijavljenih pridelovalcev in objavijo prejemnike prestižnih nagrad. Komisije ocenjujejo mleko in mlečne izdelke, sokove, sadne pijače, meso in mesne izdelke ter med. Največ nagrad v kategoriji mleka in mlečnih izdelkov bo letos romalo v roke Mlekarni Celeia. Čeprav ne gre za koroško podjetje, Mlekarne Celeia odkupujejo mleko od koroških kmetov, poleg tega so največji partner Koroške kmetijske zadruge. Tudi v drugih kategorijah so se Korošci odlično odrezali.

V kategoriji sokov in sadnih pijač bodo v Gornji Radgoni nagrade prejeli Franc Dobnik za sok iz aronije, sirup iz bezga in aronije, jabolčni sok in jabolčni sok z aronijo. Prav tako bo nagrajen sok aronije pridelovalcev Kmetije Rižnik in Radl Rocks. Najboljši koroški med prijavljenimi pridelovalci delajo Marko Glazer, Andrej Krecenbaher, Srečko Mazgan, Lenart Štern, Srečko Verdinek in Kmetija Kažjer. Med proizvajalci mesa in mesnih izdelkov pa letos slavita Mesarija Lečnik za jetrne cmoke, telečje hrenovke, špehovko in jetrno pašteto s tartufi ter Mesnica in trgovina Matvoz Irena iz Mislinje. Koroška kakovost na najbolj prestižnem živilskem sejmu v Evropi očitno ne ostane neopažena.

NK