Na Leše prihajajo pravljična bitja

Da ne zamudite pestrega dogajanja, preverite časovnico vseh dogodkov.

Prihaja vikend, ko se bodo Leše zopet spremenile v pravljično vas. Vas, polna mističnih bitij, bo zaživela 7. in 8. septembra. Letos bo še posebej pestro, saj projekt praznuje prvo obletnico.

»Letos praznujemo sedmo obletnico,« pravi Boštjan Gorenšek, vodja projekta Pravljična vas Leše, ki je pred leti prišel na idejo, da skozi zanimivo animacijo, zgodbe ter hojo po leških hribih in gozdovih najmlajšim približajo in predstavijo koroška bajeslovna in mistična bitja. Nekoliko nekonvencionalno leto za obletnico, a tudi pravljični svet je nenavaden in skrivnosten; samo en dan v letu je tak, ko lahko srečamo pegaste konje, žal žene, rudarskega škrata Perkmandlca, ajdovske dekle in še kakšno bitje, ki prebiva na Koroškem. Poleg tega je sedmica tudi pravljično število.

Tako bodo proti večeru v petek, 7. septembra, z Volinjaka s pravljično svetlobo prišle žal žene, otroci pa se bodo do vznožja hriba, po domače do Hermokovega križa, sprehodili in jih pričakali. Pogled na goreče bakle, ki se v mraku prikažejo iz gozda, je čaroben in je čudovit uvod v glavno dogajanje v soboto, 8. septembra.

Sožitje narave in ljudi

Sobotni festivalski dan traja od 10. do 17. ure, začne se s pravljičnimi pohodi. Otroci se bodo podali na travnike in gozdove, ki obkrožajo Leše, kjer bodo spoznali pravljična bitja, ki so značilni prebivalci koroških gozdov, o katerih se je v bajkah in pripovedkah v preteklosti razpisal Vinko Möderndorfer. Ves dan bodo potekale tudi pravljične ustvarjalne in športne delavnice, tudi glasbe ne bo manjkalo. Za petje in ples bodo poskrbeli Zimski kosci, domačini, ki igrajo na tradicionalne inštrumente in pojejo ljudske pesmi. »Glavni namen festivala je otroke na zanimiv in zabaven način zbližati z naravo,« pravi Boštjan. »S tem aktiviramo tudi starše, da se s svojimi otroki podajo v gozdove in na travnike.«

Pravljična vas Leše je torej usmerjena v sožitje ljudi z naravo in v spoštovanje zelenega bogastva, ki nas obdaja. Temu primerno je organiziran celoten festival. »Že od samega začetka uporabljamo kozarce iz recikliranega papirja, plastike na festivalu praktično ni,« pojasnjuje Boštjan Gorenšek. »Smo v naravi in treba jo je ohranjati čisto, poleg tega pa s tem ozaveščamo otroke.«

Obiskovalci bodo morali tudi pobegniti

V telovadnici na Lešah pa organizatorji pripravljajo sobo pobega – “escape room”. Zanimiva in vedno bolj priljubljena igra, kjer morajo obiskovalci uporabiti svoje miselne spretnosti, da »zbežijo« iz zaklenjenega prostora nazaj na prostost. Tematika prve sobe pobega na Koroškem bo v znamenju 200 let odkritja leškega premoga. Zaprti v sobo bodo morali obiskovalci odkriti skrivnost bratovščine leških rudarjev, in če jim bo uspelo pobegniti v roku 20 minut, na koncu prejmejo diplomo.

»Sama soba pobega ni prilagojena za otroke same, zamišljeno je tako, da gredo starši skupaj z otroki, lahko pa tudi samo odrasli,« pravi Boštjan in dodaja, da jih lahko v enem pobegu sodeluje šest. Je pa dobra lastnost sobe pobega tudi to, da bo na voljo v vsakem vremenu. Za Pravljično vas Leše žal ni tako. Če bo v soboto deževalo, dogajanja na Lešah ne bo. »Že pred časom smo razmišljali, da bi v primeru dežja vse prestavili v šolo. A poanta pravljične vasi je stik otrok z naravo, da bi otroke zopet zapirali v učilnice pa nima smisla,« pravi Boštjan, ki upa, da bo pri organizaciji tudi narava priskočila na pomoč.

JP