Na Lešah pišejo že šesto pravljico

Idilična vas Leše nad Prevaljami se bo v prihajajočem vikendu že šestič spremenila v nepozabno dogodivščino in izkušnjo za najmlajše. Inovativen projekt Pravljična vas Leše skozi prelepo koroško pokrajino popelje otroke naravnost v pravljico.

Vikend, ko se Leše iz navadne vasi spremenijo v pravljično vas, se začne že danes zvečer s prvim pohodom, ko žal žene pridejo izza hriba nad Lešami – Volinjaka in predajo žezlo ter bakle otrokom, da jih nesejo v vas. Glavno dogajanje Pravljične vasi Leše pa bo jutri, v soboto, ko se bodo lahko najmlajši obiskovalci v dopoldanskih urah podali na štiri različne pravljične pohode. Pravljične pohode pa bodo popestrila pravljična bitja iz koroških ljudskih izročil. »Ideje za pravljična bitja smo jemali iz domačih pripovedk, kar so nam jih povedali naši starejši vaščani,« pojasni organizator dogodka Boštjan Gorenšek.

Glavno dogajanje, ki bo zajemalo mnogo aktivnosti, od pravljične tržnice, otroških srečelovov, do vožnje s kočijo in pokušanja pravljičnih dobrot, pa se bo odvijalo od 11. in vse do 17. ure. Ustvarjalne delavnice bodo potekale v centru vasi pri osnovni šoli, športne aktivnosti pa na nogometnem igrišču na drugi strani Leš.

Sodelovanje z drugimi institucijami in spodbujanje skrbi za okolje

Na Lešah bodo združevali tudi prijetno s koristnim; otroke bodo ob zabavnih pohodih in animacijah podučili tudi o ekologiji in skrbi za okolje. »Vsi pohodi imajo nekaj točk, kjer se poudarja in otroke uči, da je treba naravo spoštovati,« pojasni Boštjan. V letošnji pravljični vasi za hrano in pijačo skrbi gostinstvo Punkt iz Kotelj, pijačo pa bodo točili v kozarcih iz ekološke plastike. Obiskovalci za pijačo plačajo en evro, ob vračilu kozarca pa jim en evro vrnejo – tako bodo zmanjšali količino smeti, ki se ob takšnih dogodkih neizogibno nabere.

V okviru lanskega dogodka Pravljična vas Leše je Kulturno društvo Leše v sodelovanju z CUDV Črna na Koroškem in Zavodom Risa izdalo otroško knjigo lahkega branja z naslovom Zaklad pod hribom, besedilo katere je prirejeno tako, da jo lahko prebere in razume vsak, namenjeno pa je predvsem ljudem s posebnimi potrebami. »Letos smo sodelovanje s CUDV še razširili, saj si želimo, da bi bila Pravljična vas Leše dostopna prav vsakemu otroku. CUDV bo tako del svojih delavnic, poimenovanih Igrarije, izvajal v okviru Pravljične vasi Leše,« pove Boštjan in doda, da jim pri realizaciji zdaj že tradicionalne leške pravljice pomagajo prav vsi akterji lokalne skupnosti na Prevaljah, posebna zahvala pa gre tudi občini, saj je Pravljična vas Leše že vrsto let del občinskega proračuna.

JP