Na Koroškem ena nova okužba, vlada pripravila predlog kriznih ukrepov

Po podatkih NIJZ so danes na Koroškem zabeležili eno okužbo z novim viruson covid-19. Vlada je za blaženje gospodarske škode in stiske prebivalcev pripravila paket zakonov, takoimenovani #protiKoronapaket.

Na državni ravni je okuženih 480 oseb, od tega 19 na Koroškem – danes je bila v naši regiji potrjena ena nova okužba, kažejo podatki Nacionalnega inšittuta za nacionalno zdravje. Šest okužb je na območju Slovenj Gradca in na Ravnah na Koroškem, v Črni na Koroškem, Dravogradu, in na Prevaljah po dve okužbi ter v Podvelki ena okužba.

Vlada pripravila zakonski paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu

Vlada pa je nedavno pripravila predlog zakonskega paketa za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, takoimenovani #protiKoronapaket. Premier Janez Janša je namreč pred dnevi obljubil, da bo Vlada RS zagotovila toliko finančnih sredstev, kot je treba, da se ohrani “delovna mesta, socialno stabilnost, gospodarske zmogljivosti, javni servis, potenciale v znanosti, kulturi… in družbi nasploh”.

Nadomestila za bolniško odsotnost v času epidemije bo krila zdravstvena zavarovalnica in ne več delodajalec. V času čakanja na delo bo prispevke v obe proračunski blagajni, pokojninsko in zdravstveno, prevzela država, vse pravice zavarovancev pa bodo ostale. Določili so nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v času epidemije preko dodatkov plačil za nevarno delo in preko plačil za dodatno obremenitev po odločitvi predstojnikov v razponu od 10 do 200 odstotkov od osnovne plače.

Določili ukrepe za izboljšanje socialnega položaja najranljivejših skupin

Iz Vlade RS so sporočili, da so določili ukrepe za izboljšanje socialnega položaja najranljivejših skupin, ki jih je najbolj prizadela epidemija. Status delavcev, ki ne morejo delati zaradi višje sile, bo izenačen z delavci, ki so na čakanju. Tisti, ki bodo v tem času izgubili službo, pripada nadomestilo za brezposelnost. Plačila javnih storitev, ki se ne izvajajo, ne bo. Upokojencem se izplačan poseben dodatek. Sprejeta je vrsta usmeritev za pripravo ukrepov za pomoč samozaposlenim. Tisti samozaposleni, ki zaradi epidemije ne bodo mogli opravljati svoje dejavnosti, bodo upravičeni do temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov minimalne plače. V tem obdobju se jim odpiše prispevke, ki jih plača država, pravice se ne zmanjšajo. Do odmere dohodnine se odloži plačilo akontacije dohodnine.

Več o zakonskem paketu lahko preberete na tej povezavi.