Na izboru pesmi za evropsko pesmarico tudi dve skladbi koroških avtorjev

Slovenci v decembru izbiramo med 60. slovenskimi skladbami, ki bodo v prvi evropski pesmarici predstavljale identiteto našega naroda. V kategoriji najlepših ljubezenskih pesmi sta tudi skladbi Adija Smolarja in Darka Orlača.

Slovenci lahko od 7. decembra pa do 7. januarja izberemo šest pesmi, ki nas bodo naš narod predstavljale v prvi Pesmarici EU. Slovenci bomo pesmi za v prvo evropsko pesmarico izbirali 22. od skupno 27 narodov – prvih 126 pesmi 21. narodov je namreč že znanih, pri izboru je sodelovalo 37 tisoč ljudi. Skladatelji, učitelji glasbe, člani pevskih zborov in študentje glasbenih smeri so pripravili seznam 60 pesmi, razdeljenih v šest kategorij, od katerih bomo v prvo evropsko pesmarico poslali šest pesmi z največ glasovi. Glas je možno oddati na spletni strani www.eu-songbook.org.

“Pesmarica EU je prvi in neprimerljiv demokratični projekt, začet s strani neprofitne organizacije in brez kakršnihkoli političnih in finančnih vezi z Brusljem,” je zapisano na spletni strani, kjer lahko vsak državljan države Evropske unije odda svoj glas.

Darko Orlač in Adi Smolar v izboru za najlepšo ljubezensko pesem

Vir: eu-songbook.org

V kategoriji za najlepšo ljubezensko pesem lahko glasujemo tudi za dve koroški skladbi. Prva je skladba Ljubi me, ljubi, ki jo je spisal Mežičan Darko Orlač. V originalu, ki sta ga pod umetniškim imenom Duo Okay izvajala Darko Orlač in Božidar A. Kolerič, se skladba sicer imenuje Zadnja noč, a slavo v slovenskem prostoru je koroška pesnitev doživela kot priredba skupine Čuki z naslovom Ljubi me, ljubi.

Drugi koroški izbor pa je skladba Adija Smolarja z naslovom Daleč je za naju pomlad. Čustveno skladbo o ljubezni in minljivosti življenja je Adi izdal na svojem tretjem albumu leta 1994, ki nosi naslov Neprilagojen. V tem obdobju je bila omenjena skladba Adijev največji hit, še tri leta po izidu albuma je bila 17. najbolj predvajana skladba na slovenskih radijskih postajah.

Do 7. januarja je torej še čas, da na spletni strani www.eu-songbook.org oddate svoj glas, mi pa držimo pesti, da se bo slovenski narod pred Evropo in svetom predstavil s skladbo enega izmed dveh koroških avtorjev.

NK