Na hude zimske ujme bodo pripravljeni

V zadnjih letih so neusmiljeni zimski vremenski pojavi že vsaj dvakrat poskrbeli, da je mnogo koroških gospodinjstev za dlje časa ostalo brez elektrike. Nazadnje je lanskega decembra vetrolom za gretje, svetlobo, pitno vodo, telefone prikrajšal na tisoče Korošcev na obeh straneh meja in Avstrijci želijo biti na takšne situacije pripravljeni.

Policija, vojska in reševalci dežele Koroške se vsako leto obsežneje pripravijo na določene aktualne situacije, ki bi se morebiti lahko pripetile na območju avstrijske Koroške. V lanskem letu se je tamkajšnja policija v sodelovanju z vojsko pripravila na morebiten prihod večjega števila ilegalnih prebežnikov, saj se globalni evropski problem lahko pojavi tudi na koroških mejnih prehodih. Simulirali so prihod večjega števila migrantov in ravnanje z njimi. Sodelovalo je več kot 200 avstrijskih vojakov in policajev. Poleg treniranja ukrepov pri skrajnih primerih ilegalnega prečkanja meje pa je bila vaja namenjena tudi usklajevanju dela med vojaki in policisti za boljšo učinkovitost in intenziteto.

Letos se bodo pripravljali na nekoliko drugačen pojav. Med 13. in 15. novembrom bodo na avstrijskem Koroškem izvedli obsežno akcijo, v kateri bodo sodelovale enote vojske, policije, reševalci, gasilci, Rdeči križ, civilna zaščita; skratka vsi, ki ob takšnih neljubih dogodkih priskočijo na pomoč prebivalcem. Namen vaje je pripravljenost za večdnevni izpad elektrike, preverjanje pripravljenosti enot za pomoč ter preverjanje in treniranje načrta za pomoč v praksi. Vaje bodo izpeljali na območju Beljaka, Volšperka, v Šentvidu ob Glini in v Celovcu.

Kako hude težave lahko povzročijo vremenske razmere, je lanskega decembra izkusilo na tisoče Korošcev, najhuje pa je bilo v Železni Kapli. Na stotine gospodinjstev je bilo več dni brez električnega toka, v mrzlih zimskih dneh so ostali odrezani od sveta. S tem, ko bodo vse enote složno potrenirale tovrstne situacije, bo reševanje in pomoč hitrejše in učinkovitejše, ljudje pa se bodo lažje prebili skozi hude ure zimskih neurij.

NK