Na Emi lanski scenarij: BQL največ glasov občinstva, zmagovalca spet določila žirija

Gledalci EME 2018 smo včeraj zvečer odločili, da na tekmovanje za Pesem Evrovizije pošljemo BQL s pesmijo Promise. A končnega zmagovalca je ponovno določila žirija, na Portugalsko odhaja Lea Sirk s skladbo Hvala, ne!; ponovil se je lanski scenarij.

Šest strokovnih žirij je skupaj največ točk podelilo Lei Sirk, pesem Promise koroških bratov BQL pa so uvrstili tako nizko, da se je že pred objavo rezultatov videlo – Korošca kljub največjemu številu točk občinstva ne moreta zmagati. Anej Piletič (BQL) je po razglasitvi rezultatov na vprašanje, ali bosta drugo leto zopet tekmovala na EMI, odgovoril z naslovom zmagovalne pesmi Lee Sirk: »Hvala, ne!«.

Zmagovalka Lea  Sirk je v skupnem seštevku osvojila 116 točk, drugouvrščeni duo BQL jih je prejel 106, Nuška Drašček pa 88. Lanska zgodba se torej ponavlja, bratom Piletič ne glede na zmago po izboru občinstva ne pripada oder Evrovizije. Tudi na EMI 2017 sta bila BQL velika zmagovalca občinstva, prejela sta kar več kot dvakrat toliko točk kot drugo uvrščeni Omar Naber, a je tudi lani, tako kot včeraj, odločala strokovna žirija. Pozneje se je izkazalo, da je pesem BQL z naslovom Heart of Gold ena najbolj poslušanih skladb v Sloveniji, Omarjev On My Way pa ni prišel niti blizu finalnega odra Evrovizije.