Na Dobrotah slovenskih kmetij nagrajenih več kot 30 Korošcev

Prehrambni trend, ki je v zahodnem svetu priljubljen že precej časa, je seganje po doma pridelani hrani. Koroški kmeti se lahko pohvalijo z izdelki, ki so med slovenskimi kmeti najboljši, na Dobrotah slovenskih kmetij 2017 je bilo nagrajenih prek 30 koroških pridelovalcev domače hrane.

Dobra kakovost doma pridelane hrane je nedvomno eden od odgovorov na vprašanje, zakaj vedno več ljudi išče domačo hrano in sega po njej. Izdelki, ki prepotujejo tisoče kilometrov, preden prispejo v trgovine v našem okolju, so lahko po kakovosti precej slabši od domačih, poleg tega so lahko za boljši videz ali okus obdelani s številnimi škodljivimi kemikalijami. Kupovanje domače hrane, torej izdelkov, ki jih pridelajo lokalne kmetije, je tudi podpora kraju in skupnosti ter ohranjanju kmečkih tradicij, ki pa imajo v ruralnem okolju, kot je Koroška, še toliko večji pomen.

Na Dobrotah slovenskih kmetij veliko Korošcev

Dobrote slovenskih kmetij je vse od leta 1990 vsakoletni dogodek v organizaciji Kmetijsko-gospodarske zbornice Slovenije in Občine Ptuj. V okviru letošnjega dogodka je strokovna komisija ocenjevala 600 različnih kmetij in več kot 1100 različnih izdelkov, med nagrajenci pa je kar 30 koroških kmetij, ki so za svoje izdelke prejele bodisi zlato bodisi srebrno, ali bronasto nagrado.

Nagrajene koroške kmetije

Več kot 30 kmetij je skupno prejelo prek 70 nagrad za svoje izdelke. Največ nagrad je bilo podeljenih v kategorijah izdelkov iz žit in izdelkov iz mesa, skoraj v vsaki od trinajstih kategorij pa najdemo po vsaj enega nagrajenega Korošca.

V kategoriji mesnih izdelkov je z dvema zlatima in dvema srebrnima odličjema vodilni nagrajenec Aljoša Ivartnik iz Kotelj, nagrade pa je prejel za salame in špehovko. Poleg Ivartnika so med nagrajenci tudi Janez Pušnik s Prevalj, Hojka Zapečnik z Ribnice na Pohorju ter kmetija Pogač iz Slovenj Gradca, Strmšnik iz Vuzenice, Klančnik iz Dravograda in kmetija Ajnžik z Raven na Koroškem.

V kategoriji izdelkov iz žit je nagrajenih Korošcev devet, skupno so prejeli kar devetnajst nagrad. »Prvak« med koroškimi nagrajenci izdelkov iz žit je kmetija Brdnik iz Šentjanža, ki je prejela pet nagrad za pet vrst kruha. Nagrade za kruh so prejeli tudi kmetija Pohornik z Ribnice na Pohorju, turistična kmetija Gradišnik in kmetija Ročnik s Prevalj ter kmetija Breznik iz Podvelke. Turistična kmetija Gradišnik je poleg kruha prejemnica zlate nagrade za kekse na stroj, za pekovsko pecivo pa so nagrajenci še Damijan Smolak s Prevalj, Barbara Mager z Raven na Koroškem, kmetija Medved iz Šentjanža ter kmetija Cank iz Vuzenice.

Veliko Korošcev najdemo tudi med nagrajenci za pijače – med nagrajenci za najboljše sokove so kmetija Gorjak iz Slovenj Gradca, kmetija Smuk iz Šentjanža, kmetija Krenker iz Mislinje, Bio – Top, d.o.o., z Raven na Koroškem; slednja je tudi prejemnica srebrne nagrade za biočaj iz aronije, ter kmetija Rebernik, ki je prejemnica kar petih nagrad za razne sokove. Zlato nagrado v ocenjevanju čajev je dobila tudi kmetija Hudobnik. Prav tako imamo Korošce med nagrajenci žganih pijač, to so Janez Pušnik in Damijan Smolak ter kmetija Kozjak z Mute. Kmetija Fancat pa je prejemnica dveh zlatih za jabolčni in »Fancatov« mošt.

Na Koroškem najdemo tudi odlične marmelade izpod rok treh nagrajencev, to so Hojka na Pohorju, Bio-Top, d.o.o., in kmetija Kozjak. Rezultati ocenjevanja izdelkov iz medu so srebrno nagrado prinesli čebelarstvu Žvikart, nagrade za mlečne izdelke pa romajo v roke kmetiji Klančnik in kmetiji Rjavc z Mute.

N.K.