Na koroških cestah več alkohola in prometnih nesreč

Na območju Policijske postaje Dravograd je bil v minulem letu opažen porast kršenja cestnoprometnih predpisov. Povečalo se je število prometnih nesreč in število voznikov pod vplivom alkohola.

Skupno so policisti Policijske postaje Dravograd v minulem letu zabeležili 1764 kršitev cestnoprometnih predpisov, kar je 66-odstotni porast v primerjavi z letom 2016, ko so obravnavali 1198 prekrškarjev. V letu 2017 so izdali 1061 plačilnih nalogov in voznikom skupno izrekli 561 opozoril.

Policisti so bili precej aktivni na področju kontrole alkoholiziranosti voznikov, odredili so kar 2065 alkotestov in pri tem ustavili 78 voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola. Tudi na področju alkoholiziranosti se opaža poslabšanje stanja, saj je bilo vinjenih voznikov v letu 2017 37 odstotkov več kot leto poprej.

Ceste so vzele tudi življenja

Ob tem se je povečalo tudi število prometnih nesreč na območju PP Dravograd, teh je bilo 87, 16,4 odstotka oziroma 12 več kot leta 2016. Od tega sta bili dve prometni nesreči s smrtnim izidom, pri petih pa so udeleženci utrpeli hude telesne poškodbe. Najpogostejša vzroka sta bila nepravilna smer in stran vožnje ter nepravilni premik z vozilom, kar je botrovalo k 36 nesrečam. Temu sledi 14 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti.

V lanskem letu so na celotnem območju Policijske uprave Celje beležili 18 smrtnih žrtev prometnih nesreč, od tega se jih je pet pripetilo na Koroškem. Policijska uprava Celje, ki pokriva območje 12 koroških občin, ugotavlja, da je najpogostejši vzrok za hujše prometne nesreče še vedno neprilagojena hitrost vožnje. Sledi nepravilna stran vožnje, neupoštevanje pravil o prednosti, prehitevanje in alkohol. Čeprav se prometna varnost na slovenskih cestah izboljšuje, lani je v prometnih nesrečah umrlo 24 ljudi manj kot leto poprej, na Korošcih cestah tega zaenkrat še ni opaziti.

NK