Na avstrijskem Koroškem zopet olimpijske igre

Avstrijska Koroška bo že drugič gostila specialne olimpijske igre, tokrat zimske. Od 22. do 28. januarja 2020 se bodo tekmovalci zimskih športov pomerili v Beljaku.

Pred nogometnim svetovnim prvenstvom narodnih manjšin torej še olimpijske igre. Športniki s posebnimi potrebami se bodo leta 2020 zopet pomerili na avstrijskem Koroškem na največjem športnem dogodku za invalide na svetu. Tokrat bodo igre potekale v Beljaku, tekmovalci pa se bodo svoje veščine pokazali v devetih različnih športih, med drugimi v priljubljenem alpskem in cross-country smučanju, hitrostnem drsanju in deskanju na snegu. Občina Beljak bo za dogodek nudila vse športne objekte in površine, s katerimi razpolagajo, igre so namreč označili za zelo pomemben dogodek.

Specialne olimpijske igre je avstrijska Koroška v preteklosti že gostila, poleti leta 2014 so potekale v Celovcu. Takrat se je v koroški prestolnici zbralo 1500 tekmovalcev in okoli 600 trenerjev, z igrami pa je zaživelo celo mesto in tudi regija. Poleg tega, da tovrstni dogodki poživijo življenje v kraju, kjer jih gostijo, pripomorejo tudi k destigmatizaciji športnikov s posebnimi potrebami. Mentalna in telesna hendikepiranost nista več potisnjeni na rob družbe, pač pa je drugačnost za trenutek v središču dogajanja in pozornosti.

Čeprav se specialne olimpijske igre po priljubljenosti ne morejo kosati z običajnimi, se turistični ponudniki v regiji dogodka zelo veselijo. V tednu med 22. in 28. januarjem samo v Beljaku in okolici pričakujejo okoli šest tisoč nočitev. Ob tem pa se bodo odprla tudi nova priložnostna oziroma sezonska dela, organizatorji pa pričakujejo tudi velik odziv prostovoljcev.

NK