Na avstrijskem Koroškem optimistično zrejo v zimsko turistično sezono

Po uspešni poletni sezoni, ki je privabila več turistov kot prejšnje leto, na avstrijskem Koroškem optimistično zrejo tudi v prihajajočo zimsko sezono. Prvi sneg, ki je minuli vikend pobelil vrhove gora, vliva upanje za dober izkupiček na smučiščih.

Investicije se obrestujejo

Pričakovanja za zimsko sezono so visoka, saj je bila poletna sezona v primerjavi z lansko precej bolj uspešna. Julija so bila prenočišča na avstrijskem Koroškem v primerjavi z lanskim poletjem za 4,2 odstotka bolj zasedena, za 4,5 odstotka je porastlo tudi število tujih turistov, ki na avstrijsko stran Koroške prinašajo kar 62 odstotkov vseh nočitev.

Investicije hotelirjev in gostincev v ponudbo in infrastrukturo se torej dobro obrestujejo. Poleti so priljubljena predvsem avstrijska jezera, katerih plaže so vsako leto bolj polne, saj Avstrijci z dobro gostinsko ponudbo, raznimi dejavnostmi in urejenimi jezerskimi plažami pričarajo pravo morsko vzdušje. Med turisti je priljubljeno tudi kolesarstvo, s katerim se Avstrija lahko resnično pohvali; veliko kolesarskih stez, ki so izjemno urejene, najdemo po vseh kotičkih avstrijske Koroške, priljubljena je predvsem znamenita Dravska kolesarska pot, ki poteka od Italije preko celotne avstrijske Koroške vse do Dravske doline v Sloveniji. V lanskem letu so skupno beležili več kot 2,7 milijona turistov.

Prvi sneg daje upanje za dobro sezono

Kot poroča avstrijski ORF, je poleg dobre poletne sezone razlog za optimizem tudi v snegu, ki je minuli vikend pobelil avstrijske vrhove. Iz nedelje na ponedeljek so na večini gora v Avstriji, tudi na Peci, namerili od 20 do 40 centimetrov zapadlega snega, na najvišjih vrhovih Avstrije kar med 70 in 90 centimetri, poročali so tudi o snegu v dolinah.

Smučišča na avstrijskem Koroškem so se prek leta pripravljala na prihajajočo zimo, veliko so investirali v posodobitve, tudi na Peci, ki je Korošcem najbližje avstrijsko smučišče. Tam so namreč za letošnjo zimsko sezono pripravili prvo sedežnico, ki so jo pripeljali iz neobratujočega koroškega smučišča Ošven na Ravnah na Koroškem. Dodaten optimizem vliva še pridobljene nove linije na celovškem letališču. Z razširitvijo ponudbe letov bo v Celovec mogoče prileteti iz Londona in Rotterdama, kar bi lahko pomenilo še več smučarskih turistov na smučiščih avstrijske Koroške.

Seveda pa smučišča na slovenski strani Koroške niso primerljiva s smučišči pri severnih sosedih, ki v celotni regiji Koroške razpolagajo s kar 710 kilometri urejenih smučarskih prog, priljubljena pa so tudi med Slovenci; na Peci beležijo približno enako število obiskovalcev iz Slovenije kot iz Avstrije. Priljubljena pa ni samo Peca, temveč tudi preostalih 26 velikih smučišč.

NK