Na avstrijskem Koroškem lepše ceste in nižje kazni

Ceste na avstrijskem Koroškem se precej razlikujejo od cest na slovenski strani, cestna infrastruktura je pri severnih sosedih večinoma boljša kot pri nas. Poleg bolj udobne vožnje pa avstrijske ceste slovijo po nizkih kaznih v primeru, če vas pri kršenju cestno-prometnih predpisov zalotijo avstrijske oblasti. Vendar pa so Avstrijci pri tem postali precej bolj dosledni kot pred leti; tudi v primeru, če vas avstrijski policist ne zaustavi fizično, pač pa vas pri prekršku ujame stacionarni radar, boste kazen skoraj gotovo prejeli in jo na tak ali drugačen način morali poravnati.

Čezmejna izmenjava podatkov

Pred letom 2015 je bila vožnja v Avstriji za tiste voznike, katerih upoštevanje prometnih predpisov ni ravno najboljša vrlina, dosti bolj svobodna. Slovenija je namreč leta 2015, tako kot preostale države članice EU, sprejela evropsko direktivo o čezmejnem kaznovanju. Tako v vseh 28 državah članicah veljajo enotne postopki za izterjatev kazni od prometnih prekrškov.

Prav tako je Slovenija istega leta uveljavila zakonsko podlago, s katero elektronsko izmenjujejo podatke o lastnikih vozil s preostalimi državami članicami. Tukaj gre predvsem za izterjavo kazni za prekrške, pri katerih globa ni bila izrečena na mestu storjenega prekrška – če vas je pri prekoračeni hitrosti ujel stacionarni radar, se pismu avstrijskih oblasti s priloženo položnico ne boste mogli izogniti.

Na avstrijskem Koroškem kazni za prometne prekrške znatno nižje kot v Sloveniji

Ker je na avstrijskem Koroškem cestna infrastruktura na mnogo odsekih dosti boljša kot na slovenski strani, prav tako je tranzit preusmerjen na avtocesto, ki poteka skozi Koroško, je vožnja zato dosti bolj udobna. Udobna vožnja, ki je Korošci na naših cestah nismo ravno vajeni, pa se večkrat kaže tudi v prekoračenju omejitve hitrosti. Marsikateri voznik v Avstriji, kjer v primerjavi s Slovenijo slovijo po nizkih kaznih, izkoristi »danosti« njihovih urejenih cest in tvega plačilo pičlih 35 evrov.

Pri severnih sosedih so kazni za prometne prekrške v večini nižje vendar je v splošnem težko primerjati s slovenskimi višinami kazni, saj v Avstriji vsaka zvezna dežela določa znesek, ki ga mora prekrškar za določeno kršitev plačati. Za kazni do 220 evrov bo vsak slovenski prekrškar, ki ga tako ali drugače ujamejo pri neupoštevanju prometnih predpisov, po pošti prejel odredbo.

Odredba, ki jo slovenski prekrškar prejme po pošti v primeru, da ga na avstrijskem Koroškem ujame stacionarni radar.

Avstrijske oblasti odredbo naslovijo na lastnika avtomobila, ki ga izsledijo po registrski tablici. Prekoračena hitrost za 20 kilometrov na uro vas bo v Avstriji stala med 35 in 726 evri, vendar na avstrijskem Koroškem bo v večini primerov kazen znašala manj kot 100 evrov. Tudi za neuporabo varnostnega pasu boste na avstrijskem Koroškem odšteli dosti manj – kazen za prekršek bo znašala 35 evrov, medtem ko v Sloveniji znaša 120 evrov.

Kazni za prometne prekrške v Avstriji. (Vir: AMZS)
Kazni za prometne prekrške v Sloveniji. (Vir: AMZS)

Štiri tedne časa dajo avstrijske oblasti prekrškarju, da plača globo. Te globe se v večini primerov izplača poravnati razen v primeru, če ste prepričani, da prekrška niste storili. V primeru neplačila odredbe po štirih tednih Avstrijci sprožijo upravnokazenski postopek proti prekrškarju, to pa stane mnogo več, kot pa prvotna kazen.

NK