Moldavci bodo sedeli v Avstriji

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je za pet osumljencev, ki so pred enim tednom ukradli bankomat v Pliberku, danes sprejelo sklep, da jih bo slovenska policija predala avstrijskim varnostnim organom.

V ponedeljek, 3. decembra okoli tretje ure zjutraj, so bili slovenski policisti obveščeni o ropu bankomata s pomočjo eksploziva, storilci pa da so zbežali v smeri Slovenije, najverjetneje čez mejni prehod Reht. Avstrijska policija, ki je s slovensko na terenu sodelovala tudi na območju slovenske strani Koroške, je hitro odkrila dva avtomobila, ki so ga osumljenci uporabljali pri izvedbi ropa, nato pa so prvega osumljenca že prijeli. V torek zjutraj so slovenski policisti na območju Črne na Koroškem prijeli drugega osumljenca, popoldan pa na območju PU Maribor še preostale tri. V akciji je sodelovalo 181 policistov, kriminalistov ter članov specialne in letalske enote.

Vsi pridržani so že do 5. decembra sedli pred preiskovalnega sodnika v Slovenj Gradcu, ki jim je vsem odredil pripor. Je pa Aleš Slapnik, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje, že na novinarski konferenci minuli teden pojasnil, da bodo tatove najverjetneje predali avstrijskim organom pregona. Sodišče je sklep o predaji torej že sprejelo, a pravnomočen še ni, saj mora biti preveden v nemški jezik. Prevode bo sodišče po pisanju STA prejelo danes ali jutri, nato pa jih bodo vročili Moldavcem, ki bodo kazen prestajali v avstrijskih zaporih.