Mohorjani v Pragi zapeli za tri nagrade

Koroški akademski pevski zbor Mohorjan se je letos udeležil 32. mednarodnega pevskega tekmovanja PRAGA CANTAT 2018, za nastop so prejeli kar tri nagrade.

Tekmovanje v Pragi je potekalo od 1. do 4. novembra, nastopilo pa je 23 zborov iz štirinajstih držav Evrope, Azije in Južne Amerike. Prevaljski zbor KAPZ Mohorjan je med konkurenco z vsega sveta prejel kar tri nagrade, in sicer zlato plaketo za celoten nastop, odličje za najboljšo izvedbo obvezne pesmi za mešane zbore in odličje za najboljšega dirigenta mešane kategorije. Zbore je ocenjevala tričlanska mednarodna strokovna komisija, ki je posebej pohvalila uravnoteženo bravo zvoka in interpretacijo zapetih pesmi.

Za uspešno delo zbora pa je potrebno tudi dobro organizacijsko vodstvo – to je v tem letu v rokah Ane Berložnik in njenih sodelavcev. Po uspešno izvedenem tekmovanju v Pragi jo čaka obilica organizacijskega dela v tej sezoni.

»Letošnji lep in pomemben uspeh zbora in dirigenta na tekmovanju v Pragi pomeni veliko vzpodbudo za nadaljnjo rast zbora, pomeni nadaljevanje prizadevanj pevcev za kakovost zborovskega petja in afirmacije zbora v zborovskem svetu,« je povedal Jožko Kert, gonilna sila Kulturnega društva Mohorjani.

Dirigent Uroš Jurgec, ki je bil v Pragi nagrajen z odličjem za najboljšega dirigenta mešane kategorije, je zbor prevzel januarja letos po odstopu dirigentke Helene Buhvald Gorenšek, ki je zbor vodila trinajst let in z njim dosegla izjemne uspehe, saj je bil KAPZ Mohorjan pod njenim vodstvom najboljši zbor v regiji in se je uvrščal med najboljše slovenske zbore. To so dokazovali na številnih tekmovanjih doma in na tujem. Uroš Jurgec pa prihaja iz Vojnika; sprva je bil flavtist, ki se je pozneje usmeril v vokalno glasbo. Pel je v raznih zborih v Celju, se vokalno izobraževal, sedaj študira na Oddelku za glasbo Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru, svoje pevsko znanje je širil še na Konservatoriju za glasbo in balet. Leta 2016 se je vpisal na seznam prejemnikov Listine za pomembne kulturne dosežke, ki jo podeljuje Univerza v Mariboru. Je tudi asistent pri dirigentki Tadeji Vulc v APZ Univerze v Mariboru.

Posebnost KAPZ je v načinu dela, pravi Jožko Kert. Pisana sestava zbora, ki jo gradijo dijaki, študentje in tudi starejše generacije pevcev, ki pri zboru vztrajajo že 20 let, ustvarja v zboru posebno dinamiko. Mladi se učijo, pridobivajo izkušnje in znanje od starejših, ti pa dobivajo energijo in ideje mlajših. Letos avgusta so organizirali prvo odprto vajo, katere se je udeležilo kar osem novih pevcev. Veseli jih, da je med mladimi še želja po kakovostnem zborovskem petju, pojasnjuje Jožko Kert. K zboru pa vabijo še več pevcev in pevk, saj je glavno poslanstvo zbora predvsem ohranjanje veselja do kakovostnega petja med mladimi Korošci.

JP