Množica planincev s srcem za Črno na Koroškem

Kdor dela s srcem, ga pot prej ali slej pripelje v Črno na Koroškem, je bilo vodilo okrog tisoč planincev iz vse Slovenije in še čez mejo, ko so se 15. junija zbrali na dnevu slovenskih planincev in tako tudi simbolno podprli domačine in turizem v krajih, ki so jih lanske poplave najbolj prizadele. Celodnevni planinski utrip so poleg druženja zaznamovali planinski pohodi, plezanje ferat, turnokolesarski izlet, plezanje na plezalnem stolpu, prikaz dela markacistov in gorskih reševalcev in druga doživetja za mlade planince, družine in odrasle. Na Koroškem so razglasili tudi naj planinsko pot 2024, ki je postala Koželjeva pot ob Kamniški Bistrici, sredstva za obnovo bo dobila tudi pot od jame Topla do Male Pece na Koroškem.
Planinska skupnost je pokazala, da tudi leto po uničujočih ujmah ni pozabila na Koroško, in simbolno – z obiskom – podprla njihov turizem. Koroška je znova varna za obiskovanje, planinske poti so večinoma urejene in planinske koče odprtih vrat pričakujejo obiskovalce. Tradicionalni dan slovenskih planincev 2024 so ob začetku poletne planinske sezone z roko v roki organizirali Planinska zveza Slovenije (PZS) in Planinsko društvo (PD) Črna na Koroškem, ki letos praznuje 75 let.

dan_slovenskih_planincev_2024_crna_foto_manca_ogrin__2_

Množica planincev s srcem za Črno na Koroškem (foto Manca Ogrin)

Planinci od blizu in daleč so se iz Črne odpravili na Pikovo in Navrški vrh, iz Koprivne do cerkve Sv. Ane z znamenito Črno Marijo in od Doma na Smrekovcu v Črno, inPlaninci pa so obiskali energijski park Bistra. Veliko zanimanja je poželo plezanje ferat Mučevo in na Olimpline ter spust z Olimplinom, najdaljšo jeklenico v tem delu Evrope. Turni kolesarji so zavrteli pedale do Najevske lipe, matere vseh lip. Mlade planince so navdušili adrenalinski park, mini K-24 za najmlajše, prikaz dela markacistov, gorskih reševalcev GRS Koroške in Slovenske vojske, ustvarjalne delavnice in plezanje na plezalnem stolpu, Vesela planinska šola pa je vsem generacijam zabavno predstavila varstvo gorske narave. V Črni, ki slovi po odlični kulinariki, je planinske želodčke razvajala Črjanska košta. Prav tako so planinci z zanimanjem ustavili korak ob stojnicah, na katerih so se predstavljali planinska zveza in širša lokalna skupnost, v Tednu vseživljenjskega učenja pa tudi odbor Planinstvo za invalide/OPP PZS.

dan_slovenskih_planincev_2024_crna_foto_manca_ogrin__5_

Spoznavanje dela markacistov, ki prostovoljno skrbijo za več kot 10.000 kilometrov planinskih poti (foto Manca Ogrin)

V Črni na Koroškem sta osrednjo prireditev veličastno začela prihod praporščakov 49 planinskih društev in planinska himna Oj, Triglav, moj dom v izvedbi seksteta Ajda, ki je obogatil tudi nadaljevanje kulturnega programa. Z velikim zadovoljstvom je množico planincev pozdravil predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan“V gore ne hodimo samo zaradi ljubezni do narave in gora, mnogim nam veliko pomeni tudi druženje, na poteh, ob večerih v planinskih kočah, na taborih in ob priložnostih, kot je današnja v Črni. Prišli smo od vsepovsod, da si ponovno stisnemo roke in zaželimo čim več lepih sončnih dni v gorah. In s prihodom v Črno, po tragični ujmi, ki so jo ti kraji doživeli v lanskem avgustu, želimo izraziti tudi moralno podporo domačinom. Naša planinska društva smo že lani jeseni spodbudili, naj letos načrtujejo izlete v te kraje in tako vsaj malo prispevajo k oživitvi turizma.”

dan_slovenskih_planincev_2024_crna_foto_manca_ogrin__14_

Županja Občine Črna Romana Lesjak, predsednica MDO PD Koroške Andreja Senica, predsednica PD Črna na Koroškem Virginija Špeh in predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan (foto Manca Ogrin)

Iskreno vesela planinskega vrveža je bila tudi županja Občine Črna Romana Lesjak, tudi sama ljubiteljica planin, ki je vse klene povabila še na avgustovski K24 ultra trail in se poklonila množici prostovoljcev: “Zahvala PD Črna na Koroškem, MDO PD Koroške in Črjanski košti, zahvala vsem, ki predano skrbite za planinska društva, markacistom za urejene planinske poti, čestitke praporščakom. Lahko se poklonimo vsem, ki prostovoljno delate s srcem za planine in planinstvo, mi vsi skupaj pa danes s srcem za Črno.”

dan_slovenskih_planincev_2024_crna_foto_manca_ogrin__9_

Prikaz plemenitega dela in opreme gorskih reševalcev GRS Koroške (foto Manca Ogrin)

Andreja Senica, predsednica Meddruštvenega odbora planinskih društev Koroške, je zbrane povabila na slikovito 230-kilometrsko Koroško planinsko pot, ki povezuje obronke Pohorja, Kozjak in del Karavank ter del Savinjskih Alp. “Iz vseh društev Koroške smo stopili skupaj in pokazali, da smo povezani. Želeli smo pomagati Črni in njenim krajanom po lanskoletni ujmi, jim vliti upanje, da niso sami in da življenje teče naprej, da bi čim prej zaživeli novo, lepše življenje. Kdor dela s srcem, ga pot prej ali slej pripelje v Črno na Koroškem, z rdečim srcem,” je poudarila, varuhi gorske narave pa so klenim in srčnim Črnjanom podarili hotel za divje čebele in čmrlje, ki oprašijo vsaj dve tretjini hrane, ki jo zaužijemo.

dan_slovenskih_planincev_2024_crna_foto_manca_ogrin__13_

Veličasten sprevod praporščakov planinskih društev za začetek osrednje prireditve (foto Manca Ogrin)


“Skupaj preživljamo dan slovenskih planincev v osrčju koroških hribov in le nekaj korakov iz centra vasi je potrebnih, da nas privabijo prelepe alpske doline, bogate z živalstvom in rastlinstvom, ki jih obdajajo zeleni gozdovi in hribi, nad njimi pa se skrivajo mogočne Peca, Raduha, Olševa in Uršlja gora. Ljudje, ki tam živijo, nas vabijo, da se odpravimo k njim in s tem podpremo Koroško, saj so v lanskih poplavah poleg škode doživeli še hud udarec slabe sezone,” 
je bila množičnega obiska vesela predsednica PD Črna na Koroškem Virginija Špeh. Da “nikoli ni prepozno, da dosanjamo svoje sanje”, je zbranim planincem položil na srce koroški alpinist Andrej Gradišnik, najstarejši Slovenec, ki se je povzpel na Mt. Everest. Učenci Osnovne šole Črna so navdušili s planinskim skečem in pevskim nastopom, za planinsko zabavo pa je poskrbel koroški trio z Nikom Kogelnikom.

dan_slovenskih_planincev_2024_crna_foto_manca_ogrin__15_

Na dnevu slovenskih planincev 2024 v Črni na Koroškem se je zbralo okrog tisoč planincev od blizu in daleč (foto Manca Ogrin)

V izboru Naj planinska pot, ki že sedem let poteka pod okriljem akcije Očistimo naše gore v sodelovanju s PZS, so letos poseben poudarek dali planinskim potem, ki so bile v lanskih ujmah močno poškodovane, zato so simbolično rezultate glasovanja razglasili v Črni na Koroškem. Z osvojitvijo naziva naj planinska pot 2024 bo sredstva za obnovo pod okriljem akcije Očistimo naše gore prejela slikovita Koželjeva pot ob Kamniški Bistrici (PD Kamnik). “Ob poplavah in neurjih v Sloveniji poleti 2023, ki so povzročili zgodovinsko visoke škode, se je izkazalo, kako ranljivi smo. V Zavarovalnici Triglav smo v skrbi za naravo in širšo skupnost prepoznali potrebo po tem, da v sklopu akcije Naj planinska pot, s katero podpiramo tudi delo markacistov, obnovimo eno od planinskih poti, ki jim neurja, plazovi in vetrolom niso prizanesli. Ker razglasitev naj planinske poti poteka prav na Koroškem, ki so jo lanske poplave hudo prizadele, smo se odločili, da s podporo PD Mežica pomagamo tudi pri obnovi planinske poti od Jame Topla do Male Pece,” je ob predaji klina na dogodku povedala Tonja Vinkl Vončina, vodja poslovne enote Slovenj Gradec v Zavarovalnici Triglav.

dan_slovenskih_planincev_2024_crna_foto_manca_ogrin__16_

Na Koroškem so razglasili tudi naj planinsko pot 2024, ki je postala Koželjeva pot ob Kamniški Bistrici (PD Kamnik), sredstva za obnovo bo dobila tudi pot od jame Topla do Male Pece na Koroškem (PD Mežica) (foto Manca Ogrin)

Manca Ogrin