Mnogo kulture ob kulturnem prazniku

Ob Prešernovem dnevu, slovenskem kulturnem prazniku, se bodo na Koroškem odvile številne prireditve. Poleg občinskih prireditev bodo na ogled razstave Koroške galerije likovnih umetnosti in Koroškega pokrajinskega muzeja, vstop na razstave pa bo prost.

V znamenju Tisnikarja

Z jutrišnjim kulturnim praznikom obeležujemo smrt največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, ob Prešernovem dnevu pa celotno državo zaznamujejo številne prireditve. Tudi na Koroškem kulturni praznik spremljajo mnogi kulturni dogodki; nekaj se jih je na temo praznika že odvilo, vrhunec pa nas čaka jutri, 8. februarja.

Ob letošnjem prazniku kulture se Koroška spominja 90. letnice rojstva in 20. letnice smrti enega najpomembnejših koroških slikarjev – Jožeta Tisnikarja. Njegova dela so, kljub temu da je bil slikar brez akademskega naziva, pustila velik pečat na pretekli in sedanji koroški slikarski umetnosti, njegov opus je cenjen prav toliko kot dela največjih koroških akademikov. Tisnikar je prejemnik nagrade Prešernovega sklada za slikarska dela, razstavljena v letu 1969. V Mislinji je tako ob dnevih kulturnega praznika na voljo ogled njegove rojstne hiše po predhodni najavi.

KGLU in KPM z največ prireditvami

8. februar bo tako marsikje na Koroškem kulturno obarvan. Koroški pokrajinski muzej v kar štirih občinah prireja dogodke. V Muzeju Dravograd ob 10. uri pripravljajo predstavitev pedagoških vsebin stalne razstave Kometri – baroni s Pukštajna. V Dvorcu Radlje v Radljah ob Dravi bo od 9. do 13. ure brezplačen ogled muzejskih razstav in zbirk, ob 10. in 11. uri bodo na voljo vodeni ogledi. Tudi na Ravnah na Koroškem bo vstop od 9. do 13. ure v muzejsko razstavišče Na gradu prost, v Slovenj Gradcu pa bo poleg brezplačnega ogleda muzejskih razstav ob 10.30 tudi voden sprehod po mestnem obzidju.

Koroška galerija likovnih umetnosti bo ob 18. v Galeriji Ravne otvorila razstavo umetnika Stojana Brezočnika z naslovom Izgubljeno srce, v Slovenj Gradcu pa bodo od 10. do 15 ure potekale fotografske delavnice hčerke Stojana Brezočnika, fotografinje Kaje Brezočnik.

Za uživanje ob kulturnih dogodkih pa ni treba čakati na kulturni praznik; danes bo ob 18. uri v razstavnih prostorih osrednje študijske knjižnice Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem razstava koroškega ilustratorja in risarja Cirila Horjaka ali Dr. Horowitza, kakor se glasi njegovo umetniško ime. Ogled gostujoče razstave karikatur in ilustracij v sodelovanju s Sinagogo Maribor, centrom judovske kulturne dediščine, bo na voljo do 27. februarja.

NK