Mladim bi svetoval, da vzamejo agenta, ki si bo vzel čas za njih in se trudil za njihov razvoj

Ravenčan David Kiselak je nogometni agent, ki se je v zadnjem času že zelo uveljavil na slovenski in tudi mednarodni nogometni sceni. Ima svojo agencijo DK Stars, z njim smo se pogovarjali o njegovem delu, nogometni karieri ter trenutnem stanju v koroškem nogometu.

 

E-Koroška: Že nekaj let si nogometni agent, imaš svojo agencijo DK Stars. Bi nam opisal delovanje agencije?
Kiselak: V ta posel sem se podal leta 2016. Menim, da od tedaj agencija raste iz leta v leto. V agenciji sem še vedno edini zaposlen, vendar pa imam tudi tri, ki pomagajo pri skavtingu igralcev.
E-Koroška:  Kaj je potrebno, da postaneš nogometni agent?
Kiselak: Med leti 2015 in 2023 je vsaka nogometna zveza imela svoje pogoje za pridobitev licence. V Sloveniji tako ni bilo potrebno opravljati kakšnih izpitov. Z letošnjim letom se vrača enotna FIFA licenca, vsi agenti bomo tako morali opraviti Fifin izpit. To se mi vsekakor zdi dobrodošlo, saj je za resno opravljanje tega poklica potrebnega dosti znanja in prav je, da ne more vsak drugi zastopati in prodajati igralcev.
E-Koroška: Katere igralce trenutno zastopaš?
Kiselak: Trenutno zastopam okoli 20 igralcev, tako slovenskih kot tujih. V slovenski ligi sta bolj uveljavljena na primer Klemen Pucko in Alen Kozar, od tujih pa so tu Dejvi Bregu, Terrence Tisdell in drugi. Nekateri naši mlajši igrajo v reprezentanci, imam tudi tri članske reprezentante Liberije.
E-Koroška: Katere prestope bi omenil, s katerimi si bil najbolj zadovoljen?
Kiselak: Bilo je kar nekaj takšnih, izpostavil pa bi prestop Ibrahima Dreševića iz švedskega Elfsborga v nizozemski Heerenveen, ki je bil moj prvi prestop, kjer je celotna vrednost prestopa presegla mejo milijon evrov.
E-Koroška: Na tržišču vlada velika konkurenca, kako se znajdeš na njem?
Kiselak: Konkurenca je res močna, vsako leto je več agentov agencij. Vendar na to gledam zgolj iz pozitivnega vidika. Menim, da se znajdem kar dobro, saj agencija iz leta v leto raste in pridobiva na prepoznavnosti. Seveda pa so cilji zmeraj še višji.
E-Koroška: Kako prideš do mladega igralca, ki še nima agenta?
Kiselak: Danes za najboljše mlade igralce vlada pravi boj, zmeraj več agentov dela z mladimi. Dosti skavtiramo lige mlajših selekcij. Če je nek igralec zanimiv in brez agenta pa je seveda treba v kontakt stopiti s starši in se tudi z njimi pogovoriti in uskladiti glede morebitnega sodelovanja.
E-Koroška: Ali sodeluješ tudi s koroškimi klubi?
Kiselak: Pomagal sem nekaterim fantom, ki so prišli k Fužinarju v drugo ligo. Kot agent sem drugače bolj fokusiran na lige na višem profesionalnem nivoju, sem pa koroškim klubom vedno na voljo, če lahko komu kaj pomagam.
E-Koroška: Tudi sam si bil perspektiven nogometaš, igral si v prvi ligi U17 in U19. Kasneje si igral za Dravograd in Korotan v tretji ligi. Kaj bi povedal o svoji igralski karieri?
Kiselak: Na svojo kariero gledam pozitivno. Dosegel sem svoj glavni cilj in zaigral v dobri ligi kot profesionalni nogometaš. Seveda se kdaj vprašaš kako bi se lahko določene stvari odvile drugače. O tem nisem nikoli preveč govoril, ampak leta 2012 po odhodu iz Srbije sem tako bil vse dogovorjen z WAC Wolfsberom v prvi avstrijski ligi, ampak je vse padlo v vodo, zaradi pohlepa človeka, ki je vzpostavil stike.
E-Koroška: V prvi slovenski ligi nisi igral, si pa igral v prvi srbski ligi, ko si igral za Smederevo. Kako je sploh prišlo do tega prestopa, kako si se tam počutil?
Kiselak: V tistem času sem okreval po operaciji križne vezi. Po naključju sem dobil priložnost, da se po koncu 6 mesečne rehabilitacije priključim Smederevu na enotedenskih pripravah, zgolj z namenom, da se vrnem v formo in vidim, kako zadeve funkcionirajo na profesionalnem nivoju. Tam sem navdušil trenerja in predvsem direktorja kluba, legendo Partizana Gorana Bogdanovića, ki sta mi po nekaj dneh treninga dejala, da bi rada, da ostanem pri njih. Zaradi prevelikega števila tujcev sta rekla, da se najprej vrnem domov in ob prvi priliki me pokličejo nazaj. Dejansko sta držala besedo in me v zimskem prestopnem roku kontaktirala, da se vrnem in podpišem pogodbo. Tam sem res začutil kaj pomeni biti profesionalni nogometaš, tudi sprejeli so me odlično, še danes sem z mnogimi redno v stiku. Bilo je res lepo.
E-Koroška: Kaj meniš o trenutnem stanju koroškega nogometa?
Kiselak: Kljub temu, da imamo drugoligaša menim, da je koroški nogomet daleč od najboljših časov. Tu predvsem mislim na obdobje, ko so se kadeti in mladinci Dravograda borili za najvišja mesta v prvi ligi. Vem, da se vsi klubi zelo trudijo. Upam, da bomo nekoč na Koroškem spet gledali prvo kadetsko in mladinsko ligo.
E-Koroška: Tvoj oče ima že vrsto let športno trgovino David, velikokrat je sponzor kakšnim športnikom, ekipam. Mu kdaj pomagaš?
Kiselak: Ja, v zadnjih letih sem kar vpet tudi v trgovino. Pomagam, kolikor mi le dopušča čas.

E-Koroška:Kaj bi svetoval mladim nogometašem pri izbiri nogometnega agenta?

Kiselak: Če je en agent dober za enega, ne pomeni, da je tudi za drugega. Močni kontakti agenta so vsekakor pomembni, vendar pa bi mladim svetoval, da vzamejo agenta, ki si bo vzel čas za njih in se trudil za njihov razvoj.