‘Mislim, da bi svoj stil igranja opisal kot tehničnega, ampak z veliko mero občutka’

Lenart Mlinar je postal uradni član koroške thrash metal skupine Thraw leta 2021, čeprav je z njo že prej sodeloval. Mnogi ga poznate tudi kot bobnarja skupin Wartune in Scepsis. Skupina Thraw bo v začetku marca nastopila na WinterStrike Festu v KMKC Kompleksu na Ravnah, kjer se bo po daljšem času spet predstavila koroškim ljubiteljem thrash metala. V krajšem intervjuju je Lenart Mlinar povedal veliko zanimivih stvari o sebi in skupini. Uživajte v branju!

 

E-Koroška: Ali bi na kratko predstavil skupino Thraw?
Mlinar: Če smo jedrnati: smo thrash metal skupina “Thraw”, domačini z Raven na Koroškem, ustanovljeni leta 2006 pod taktirko Hudrap Domena. Da ne bom dolgotvezil si lahko našo celotno biografijo preberete na http://www.thraw.org oziroma na vašem portalu, kjer je pred kratkim bil objavljen članek o skupini.

E-Koroška: Kako bi opisal zvrst, ki jo skupina igra?
Mlinar: Sami smo jo poimenovali kar “mount-area thrash metal”, zaradi lokacije izvora skupine, saj smo obkoljeni z gorami ter hribi. Načeloma sodimo v podzvrst thrash metal-a.

E-Koroška: Najbolj znan član skupine je basist in vokalist Tilen Hudrap, ki je igral v nekaterih svetovno znanih heavy metal skupinah. Kaj ti pomeni igrati skupaj z njim?
Mlinar: Verjetno na to gledam malo drugače kot večina, saj sva s Tilnom najboljša prijatelja že preko 32 let in se poznava še iz časov nošenja plenic. Poleg skupnega igranja pri pihalnem orkestru železarjev Ravne v rani mladosti, sva glasbeno pot nadaljevala v najinih prvo ustanovljenih skupinah (“Ferrum” in “Quest”), čez nekaj let po odhodu Mihe Kadiša sem postal bobnar skupine “Wartune”, kjer sva zopet sestavljala temelj bas/ritem sekcije. Tekom nadaljnjih let sva skupaj preigravala metal klasike v skupini “Scepsis”, si oder tudi večkrat delila ločeno z različnimi skupinami. Tilna sem na njegovi glasbeni poti, ki je sčasoma prerasla v kariero, vso življenje vedno podpiral (to ostaja nespremenjeno še do danes) – tako, da sem definitivno izredno ponosen na dosežke svojega dolgoletnega prijatelja. Se pa še danes nasmejiva ob pogovorih, da je že igral z velikani tipa “Testament”, “Pestilence” in ostalimi, saj so nama bile takšne misli pri 12 letih bolj nedosegljivi cilji kot nekaj kar se bo njemu nekoč dejansko uresničilo. In se je, hehe!

E-Koroška: Skupini si se pridružil leta 2021, prej si bil prijatelj ostalih članov. Kako je prišlo do tega da si postal polnopravni član skupine?
Mlinar: Kot že omenjeno, smo prijatelji že od malih nog in so se naše glasbene poti tako ali drugače vedno prepletale. Naj kot zanimivost povem, da za skupino izvajam oblikovanje grafičnih podob že od samega začetka. Ob ustanovitvi skupine leta 2006 je Domen potreboval bobnarja, ki bi se lahko popolnoma posvetil novoustanovljeni skupini in ni s čim drugim okupiran. Takrat smo bili z “Wartune” glasbeno zelo aktivni in se zaradi tega dejstva skupini žal nisem pridružil. Sama ideja torej seže že od ustanovitve, a smo se o realizaciji tega bolj resno začeli pogovarjati nekaj let po izdaji prvenca “Decoding The Past”, za katerega sem naredil naslovnico in celotno grafično podobo zgoščenke. Zaradi službenih dolžnosti in zasedenosti vsakega posameznika se torej nekaj let ni zgodilo prav veliko (Thraw v tem obdobju izdajo single “Gunshot Treatment”, jaz pa ustvarim Youtube kanal, kjer še danes preigravam in objavljam metalske cover-je), nakar s Kitajske pricaplja zloglasni korona virus. In v kolikor se nihče od nas nerad spominja tega čudnega obdobja, je bil pa ravno to povod, da zamenjam vlogo, se uradno pridružim skupini in da se začne ustvarjati glasba v novi postavi. Tako smo v decembru leta 2021, v roku 20 dni posneli nov single “Century Of Enslavement”, ga izdali v digitalni obliki ter zanj posneli tudi videospot.

E-Koroška: Kaj bi povedal o svojem stilu igranja bobnov?
Mlinar: Mislim, da bi svoj stil igranja opisal kot tehničnega, ampak z veliko mero občutka. Rad mešam bobnarske elemente vseh metalskih zvrsti – seveda, če sodiju k pesmi, ki se preigrava. Zadnja leta se osredotočam na tehniko in pravilno izvedbo igranja, napram najstniškemu “ruženju” in pre-kompliciranju enostavnih ritmov (morda so za to kriva tudi leta, hehe). Na platformi Youtube imam tudi svoj kanal, kjer objavljam metalske cover-je različnih skupin, večina takšnih, ki jih tudi sam poslušam. V kratkem imam namen kanal obogatiti tudi z praktično, poučno vsebino – kako menjati opna, oglasiti bobne, različna uporaba tehnik, predstavitev svoje opreme, scene iz zakulisja in tako dalje. V kolikor bralce zanima je spletni naslov:http://www.youtube.com/@LenartMlinar

E-Koroška: Kaj počne trenutno skupina Thraw, imate mogoče v načrtu novo ploščo?
Mlinar: Trenutno delamo na novem EP-ju, torej krajši plošči. Na njem bo 5 novih pesmi – eno izmed teh (“Century Of Enslavement”) smo že predstavili javnosti. Aranžmaji za ostale štiri pesmi so skoraj končani, sledilo bo snemanje glasbe ter izdelava naslovnice, ki bo definitivno nekaj posebnega. Seveda se pa intenzivno pripravljamo na prvi koncert v zdajšnji postavi, ki bo v začetku marca na 15. obletnici WinterStrike Festa v ravenškem Kompleksu skupaj s kolegi iz skupine Britof.

E-Koroška: Marca boste nastopili na WinterStrike Festu na Ravnah. Kaj lahko pričakujemo?
Mlinar: Pričakuje se lahko nepozaben (in verjetno nikoli več ponovljiv) set, ki se bo prepletal iz dveh skupin: “Scepsis” in “Thraw”, kjer bomo poleg klasik metal legend (Iron Maiden, Sepultura, Death, Testament, Slayer ipd) kot skupina “Scepsis” vmes odigrali tudi poseben “Thraw” set z gosti, našimi klasikami ter komadi, ki jih skupina v živo še nikoli ni igrala! Definitivno nekaj, kar se ne sme zamuditi – predvsem za mlajše generacije, ki fenomena Thraw in Scepsis v živo še nikoli niso doživeli. Večer bodo odprli kolegi iz skupine Britof, tako da se obeta pravi metalski glasbeni razvrat!

E-Koroška: Kdo so tvoji najljubši bobnarji?
Mlinar: Jih je kar dosti, ampak na prvem mestu neizpodbitno “Nicko McBrain”, bobnar heavy metal titanov “Iron Maiden”. Prav zaradi njega sem vedno želel postati bobnar v metalskih vodah. Sledijo Dirk Verbeuren, Sean Reinert, Martin Axenrot, Mario Duplantier, Jaska Raatikainen, Eloy Casagrande, Alex Rudinger, Kerim Lechner, El Estepario Siberiano – če omenim par imen … ni konca ter kraja! Sami občudovanja vredni bobnarji!

E-Koroška: Kaj bi lahko rekel o slovenski heavy metal sceni?
Mlinar: Zaradi službenih obveznosti sem se bil primoran od celotne scene malo distancirati, tako da o trenutnem stanju težko komentiram. Priznam pa, da je bilo v letih 2003-2016 izredno divje, hehe! In kolikor spremljam je na sceni dosti novih skupin, koncertov pa tudi ne primanjkuje. Scena se mi torej zdi zdrava. V planu imam razviti spletno aplikacijo z seznamom slovenskih metal skupin (aktivnih, neaktivnih), njihovih izidov … podobno kot lahko vidimo na portalu MetalStorm. Recimu temu moja zahvala sceni, na katero se zelo rad spominjam, čeprav v njej sam nisem več tako zelo aktiven.

E-Koroška: Letos se tudi v Sloveniji obeta nekaj zelo dobrih heavy metal koncertov. Greš mogoče na katerega?
Mlinar: Če bo vse po planu se lahko zagledamo 24.2 na Soilwork/Kataklysm (LJ) in 28.5 na Iron Maiden (LJ). Poleti bom še za kakšen dan skočil na MetalDays v Velenje. V kolikor ne bo drugih obveznosti, se bo verjetno našel še kakšen koncert.