»Ministrica za okolje je največja okoljska katastrofa v Sloveniji.«

Vse prej kot dolgočasna je bila razprava na zadnji izredni seji občinskega sveta v Črni na Koroškem, kjer je bila osrednja in tudi edina tema povišana vrednost svinca v krvi mežiških in črnjanskih otrok. Vsi občinski svetniki so izrazili skrb nad trenutno okoljsko situacijo v dolini, nekateri celo jezo nad odnosom države do Korošcev.

Narava vse sanira sama, zato predstavnikov ministrstev na sejo ni bilo

Občinski svet je soglasno sprejel vse predlagane sklepe s strani Odbora za komunalne zadeve, urejanje prostora in varstvo okolja ter Odbora za družbene dejavnosti v zvezi s problematiko povišanih vrednosti svinca v krvi mežiških in črnjanskih otrok ter neodgovornim odnosom države do sanacije Zgornje Mežiške doline. Družba nima dovolj kritičnega odnosa do onesnaženosti okolja in problematike zastrupljenosti prebivalstva in za državo so zadovoljivi že rezultati, pri katerih se odmeri manj kot 100 mikrogramov svinca na liter krvi, je razmišljal občinski svetnik Rajko Lesjak. Dodal je, da bi morale biti mejne vrednosti svinca v krvi mnogo nižje, saj se s tem kaže tudi finančni odnos države do sanacije Zgornje Mežiške doline. Mimogrede, kot smo na portalu e-Koroška že mnogokrat poročali, država tej dolini dolguje prek dva milijona evrov sanacijskih sredstev, povabljeni predstavniki resornih ministrstev pa so izredno sejo v Črni na Koroškem ignorirali in tako na svoj način pokazali odnos do tega problema.

Vendar je to bilo tudi pričakovano in temu se ne gre čuditi, saj je za ministrico Ireno Majcen okoljska problematika Mežiške doline že rešena, saj kot sama pravi, narava vse sanira sama. Zakaj bi potemtakem morala na turoben četrtkov popoldan iti »bogu za hrbet« v Črno na Koroškem na izredno sejo neke male občine? Tudi povabljene ministrice za zdravstvo Milojke Kolar Celarc v Črno na Koroškem kakopak ni bilo. Niti toliko je ne skrbi za zdravje prebivalcev Zgornje Mežiške doline, da bi poslala vsaj kakšnega državnega sekretarja, direktorja direktorata ali vsaj simboličnega predstavnika tega ministrstva. Se je pa seje, poleg dveh koroških poslancev Antona Danila Ranca in Benedikta Kopmajerja, udeležil tudi poslanec Andrej Čuš. Kot neodvisni poslanec je priznal, da v Ljubljani nima ravno pretiranega vpliva in moči, se pa bo, kot je dejal, maksimalno potrudil in sodeloval z Zgornjo Mežiško dolino pri sanacijski problematiki. Tudi Čuš je bil, tako kot vsi preostali svetniki, kritičen do ministrice za okolje in prostor Irene Majcen ter njene nepremišljene izjave o sanaciji okolja Mežiške doline. Dejal je, da je »ministrica sama največja okoljska katastrofa v Sloveniji«.

V Rudarjevem ima zrak sladek priokus, vrtna zemlja je onesnažena

Svetniki so imeli nemalo vprašanj tudi za prvega moža mežiškega TAB-a Bogomirja Aupriha. Podjetje ima proizvodne obrate v Žerjavu in v Črni na Koroškem – tam tovarna stoji neposredno ob naselju Rudarjevo. »Kdor samo omeni, da TAB danes še vedno onesnažuje okolje, ga označijo za nasprotnika delovnim mestom, razvoju in socialnemu varstvu,« je v svojem govoru še dodal Lesjak, nekaj občinskih svetnikov pa je Auprihu posredovalo skrb prebivalcev, da ima zrak v Rudarjevem včasih čuden, sladek priokus. Auprih zagotavlja, da TAB v proizvodnji uporablja izjemno drage HEPA-filtre in da izpustov svinca v okolje praktično ni oziroma so minimalni.

V sanacijskem načrtu je bila predvidena tudi menjava vrtne zemlje na onesnaženih območjih, vendar kot opozarjajo črnjanski svetniki, tega do danes še niso doživeli. Da pa je to potrebno, potrjujejo tudi predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje Območne enote Ravne na Koroškem, saj so bile meritve mejnih koncentracij svinca v vrtni zemlji tudi od dva do trikrat presežene, je na seji dejal Matej Ivartnik.

JP