Ministrica Čalušić naj odstopi

Ustavno sodišče je včeraj zaradi kršitve načela enakosti pred zakonom razveljavilo del zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), ki je določal, kdo ne sme kandidirati za članstvo v organih zbornice.

 

V Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke smo ves čas opozarjali, da je novela zakona, ki so jo predlagali in potrdili poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Matejo Čalušić, danes kmetijsko ministrico, v neskladju z ustavo. Večkrat smo v Poslanski skupini SDS poskušali odpraviti neustavnost, a je koalicija ignorirala tako opozicijo, zakonodajno-pravno službo, zbornico, nenazadnje tudi Državni svet, ki je na zakon vložil veto, a ga je koalicija ponovno potrdila.

Kot smo v Poslanski skupni SDS ves čas opozarjali, je določba, ki preprečuje izvolitev ali imenovanje oseb, ki so bile v določenih političnih funkcijah ali organih v določenem časovnem obdobju pred tem, neustavna. Ob tem še enkrat poudarjamo, da cilj novele ni bilo izboljšanje položaja slovenskega kmetijstva, pač pa nasprotno, omejevanje članov, da bi lahko svobodno uveljavljali svoje kmetijske interese in tako uspešno vodili kmetijsko politiko prek organov upravljanja v KGZS.

Ponovno poudarjamo, da je bila prvopodpisana pod ta zakon in tudi največja zagovornica te očitno neustavne določbe, prav aktualna ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić, ki pa je s to odločitvijo ustavnega sodišča izgubila vso kredibilnost, tako za funkcijo ministrice, kot tudi za pogajanja s kmeti. Zato pričakujemo njen odstop oziroma premierjevo razrešitev ministrice s položaja.

Služba za odnose z javnostmi SDS