Minister Počivalšek, kje je koroški lesni center?

Ministri radi hodijo na Koroško in marsikaj obljubljajo. Res pa je, da na obljube ne pozabijo samo oni, temveč tudi Korošci. Zato je prav, da se tu in tam tudi spomnimo, kaj so nam ministri ob svojih obiskih tudi obljubili.

Zdravko Počivalšek je obiskal Koroško že v času svojega pravega mandata v Cerarjevi vladi in takrat je v enaki vlogi, kot jo opravlja danes, torej ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, koroškim županom dejal: »Tako na ministrstvu kot na direktoratu za lesarstvo se strnjamo, da ima Koroška vse pogoje za to, da se v regiji vzpostavi eden prvih, če ne prvi lesni center, kjer se bo les sortiral in prodajal.« To je bilo 19. decembra 2016, ko je minister spregovoril koroškim županom na seji regijskega sveta, in kmalu bodo od tega minila tri leta. Od realizaciji teh obljub seveda ne duha ne sluha. Tedanji poslanec SMC Ivan Škodnik je takrat ob tem tudi dodal, da pot do lesnega centra ni več dolga. Danes Škodnik ni več poslanec.

Podatki kažejo, da je Koroška med najbolj gozdnatimi regijami v Sloveniji.

Lokacija za novi lesni center je bila mišljena ob Tovarni ivernih plošč v Otiškem Vrhu, ki je v bila v stečaju in kjer se sedaj nov lastnik turška družba  Yildiz Entegre Adria prizadeva, da bi jo ponovno spravili v življenje. Žal pa se Koroška gospodarsko le še siromaši z ukinjanjem različnih podjetij in proizvodenj.

Minister Počivalšek je pred tremi leti Koroški obljubljal lesni center. Do danes le prazne obljube.

Nerazumljivo je, da država v treh letih od teh obljub ni naredila niti enega koraka k njeni uresničitvi. Koroška je ena od najbolj gozdnatih regij v Sloveniji, kar 68 odstotkov regije pokrivajo gozdovi. Koroška se je potegovala tudi za sedež podjetja Slovenski državni gozdovi (SiDG), ki sedaj domuje v Kočevju, to podjetje pa glede postavljenega vodstva in političnega ter drugačnega plena že od vsega začetka spremljajo afere. V nadzornem svetu te družbe ni prostora za nobenega člana s Koroške.  Koroški država kot ustanoviteljica te družbe ni namenil niti poslovne enoto, te so v  Kočevju, Postojni, Ljubljani in Mariboru. Ljubljana in Maribor sta očitno precej gozdnati mesti…