Milijardne investicije na avstrijskem Koroškem bodo odprle na tisoče novih delovnih mest

Ob velikih investicijah v proizvodnje obrate na avstrijskem Koroškem se odpira na tisoče novih delovnih mest. Korošcem bližina meje omogoča ugodne zaposlitve v Avstriji. Gospodarstvo se bo moralo skupaj s politiko krepko potruditi, da bo slovenske delavce obdržalo doma.

Nemško podjetje Infineon Technologies bo v gradnjo nove tovarne v Beljaku v prihodnjih šestih letih investiralo 1,6 milijarde evrov. V Beljaku ima podjetje že danes veliko proizvodnjo, kjer zaposlujejo preko 3000 ljudi, med njimi seveda mnogo Slovencev, s to milijardno investicijo pa pričakujejo več kot tisoč novih zaposlitev do leta 2025, od tega 400 že do leta 2021.

Foto: Infineon Technologies

V prihodnjih letih se bodo odpirala tudi nova delovna mesta z visoko dodano vrednostjo; poleg proizvodnih delavcev bodo potrebovali predvsem tehnično izobražen kader. Infenion Technologies namreč izdeluje polprevodnike, ki se uporabljajo praktično v vsakemu sodobnemu elektronskemu izdelku. Nad investicijo je navdušen tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz, označil jo je za zgodovinsko, poroča mednarodni časopis Bloomberg.

Ob gromozanski investiciji v drugem največjem mestu avstrijske Koroške velja spomniti tudi na kitajsko investicijo v šmihelski Bosch Mahle. Novi kitajski lastniki FountainVest so napovedali povečanje proizvodnje, 10 milijonov evrov vložka v prvi fazi investicij in dodatno zaposlovanje.

Foto: Infineon Technologies

Koroška se že danes srečuje z dnevnimi migracijami v Avstrijo in odseljevanjem prebivalstva, koroška podjetja, predvsem proizvodni obrati, pa s pomanjkanjem delovne sile. Že danes sta proizvodnji v Beljaku in v Šmihelu zelo privlačni destinaciji za zaposlitve Slovencev, v prihodnjih letih pa lahko to privlačnost še povečata. Zaenkrat ni videti, da bi se trend zaposlovanja Slovencev v Avstriji obračal, k temu pa levji delež doda sama Avstrija, saj odpirajo vedno več novih možnosti za slovenske delavce, medtem ko v Sloveniji plače stagnirajo.

NK