Mežica Open: ob bok največjim odbojkarskim turnirjem

Včeraj se je v Mežici pričel eden najmočnejših slovenskih turnirjev v odbojki na mivki Mežica Open. Dvodnevni turnir v Mežico privablja najboljše slovenske in tuje odbojkarje, ki si želijo naslova zmagovalca prestižnega tekmovanja in kos lepega nagradnega sklada.

Mivka, sonce, kopalke in hladno pivo

Vse to je mogoče videti in okusiti ta vikend v Mežici. Dvodnevni turnir, na katerem tekmujejo tudi odbojkarji svetovnega kova, se je s kvalifikacijami pričel včeraj dopoldan, popoldan pa se je že začel glavni del turnirja, ki je pod reflektorji trajal pozno v noč. Danes se turnir nadaljuje s četrtfinalnimi tekmami, popoldne pa se bo napetost stopnjevala vse do večera, ko se bo odvila finalna tekma za precejšen kos denarne pogače.

Najboljše odbojkarske ekipe čaka pet tisoč evrov; polovica je namenjena najboljšim ženskim ekipam, druga polovica pa moškim. Po denarno nagrado pa so prišle najboljše slovenske ekipe, med njimi tudi ekipa Sberbank Ljubljana, v kateri igrata trenutno najboljša Slovenca v odbojki na mivki, Nejc Zemljak in Danijel Pokeršnik. Ekipe prihajajo tudi iz drugih držav, kot so Hrvaška, Srbija, Avstrija, Madžarska, eno ekipo pa sestavljata dva odbojkarja iz Sierre Leone. Nedavno sta tekmovala na svetovnem prvenstvu na Dunaju, kjer sta izpadla, pot pa ju je po končanem turnirju v sosednji Avstriji ponesla še v Mežico.

Tako za tekmovalce kot za obiskovalce je na turnirju odlično poskrbljeno. Za dobro hrano in hladno pijačo skrbi bistro Punkt, ki na Koroškem slovi po najboljših hamburgerjih, tekmovalci pa se lahko v tem vročinskem valu ohladijo celo v bazenu.

Foto: Urosh Grabner

Na turnirju tudi Tina Maze, Slavko Kotnik in Luka Basi

Sam turnir je precejšen finančni zalogaj za organizatorje, pri realizaciji jim pomagajo sponzorji in občina. »Vsako leto poskušamo najti nekaj večjih sponzorjev in seveda mnogo manjših obrtnikov, ki prispevajo kolikor pač lahko. Tudi občina nam vsako leto pomaga, letos pa je Mežica Open prvič postal postavka v občinskem proračunu,« pojasnjuje organizator Robi Stane in upa, da bo drugo leto mogoče pridobiti še več proračunskih sredstev, ki bi prispevala k še večjemu odprtemu turnirju Mežice.

Na turnirju, ki v Mežici ni novost, ampak že prava stalnica, saj je letošnji že tretji zapored, prvi pa se je odvil pred dobrimi desetimi leti, ni manjkalo niti estrade. Tekmo so si namreč ogledali tudi Tina Maze, Slavko Kotnik in Luka Basi. Slavko Kotnik je na Mežica open prišel podpirati svojo hčerko Tjašo, Matej Prikeržnik, danes bolj poznan pod umetniškim imenom Luka Basi, pa je na turnirju celo tekmoval. Nasprotniki so bili za Basija malenkost pretežki, povedal pa je, da se na odbojkarskem turnirju v Mežici igra dobra odbojka, ki je vredna ogleda.

Foto: Urosh Grabner