Mežica in Črna na Koroškem državi izstavljata račun

Občina Črna na Koroškem in Mežica sta po poraznih rezultatih preverjanja svinca v krvi otrok Zgornje Mežiške doline vzeli stvari v svoje roke. Vlado in pristojna ministrstva občini skupaj z ravenskim oddelkom Nacionalnega inštituta za javno zdravje pozivata, naj dolini vrne manjkajoča dva milijona sanacijskih sredstev in jim za bolj učinkovito sanacijo nameni dodatna sredstva. Na kabinet predsednika vlade je s strani občin in NIJZ romal dopis, sestankovali so tudi pri Ireni Majcen na Ministrstvu za okolje RS.

Manjkajoča sredstva za nazaj, dodatna sredstva za danes

V dopisu predsedniku vlade Miru Cerarju s strani občin Mežica in Črna na Koroškem ter NIJZ, Območne enote Ravne na Koroškem, so izpostavili dolgoletno problematiko s toksičnimi kovinami onesnaženega okolja v Zgornji Mežiški dolini in problematiko aktualnega dogajanja, ko so rezultati preverjanja vsebnosti svinca v krvi otrok Zgornje Mežiške doline pokazali porazne rezultate. Po devetih letih sanacijskega programa ima namreč vsak peti preverjani otrok povišane vrednosti svinca v krvi, to pomeni več kot 100 mikrogramov svinca na liter krvi. Cerarju pojasnjujejo, da je potrebna čimprejšnja rešitev žarišč izpostavljenosti, to so makadamske ceste in otroška igrišča. Na slednjih so že bili izvedeni določeni ukrepi, koroški občini in NIJZ pa v dopisu pozivajo k dopolnilnim sanacijskim ukrepom. Poleg tega omenjajo tudi aktualne vire onesnaževanja, kot so širitev zmogljivosti proizvodnje Tovarne akumulatorskih baterij in predelava ter distribucija gradbenega materiala z visokimi koncentracijami toksičnih kovin.

Manjkajoča sanacijska sredstva, teh je že prek dva milijona, ki bi jih država skladno s sanacijskim odlokom morala nameniti Črni, Mežici in območni enoti NIJZ, so vplivala na slabšo dinamiko izvajanja samih ukrepov. To so sporočili Cerarju, prav tako pa so o manjkajočih sredstvih govorili tudi na sestanku z ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen. »Pridobljena manjkajoča sredstva bi vložili v sanacijske ukrepe za nazaj, torej v ukrepe, ki jih v devetih letih nismo realizirali zato, ker so nam sredstva odškrnili. Zdaj smo naredili še nabor ukrepov, ki bi jih izvajali od leta 2018 pa do leta 2020. Za te ukrepe pa bi potrebovali še več sredstev, kot pa nam jih država z odlokom namenja,« je za portal e-Koroška pojasnila županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak.

Zgornja Mežiška dolina računa tudi na pomoč treh koroških koalicijskih poslancev

Nekaj dni po sestanku na ministrstvu pa so za skupno mizo sedli Romana Lesjak, Dušan Krebel in predstavniki območne enote NIJZ, kjer so se dogovarjali o dodatnih ukrepih in finančnih vrednosti le-teh. Skupno bi ta sredstva dosegla vrednost okoli osem milijonov evrov.

 

Vir: Priloga k dopisu občine Mežica in Črna na Koroškem ter Nacionalnega inštituta za nacionalno zdravje, Območna enota Ravne

Župan Občine Mežica Dušan Krebel ob tem pravi, da bi »sredstva verjetno zadoščala za celotno in temeljito sanacijo. Do teh sredstev bomo poskušali priti tudi prek ministrstva ter Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor. Podpredsednik odbora je namreč koroški poslanec Danilo Ranc, torej lahko pričakujemo potrditev s strani naših treh koroških poslancev. Konec koncev so vsi trije v koaliciji, tako da možnost obstaja.« Ob tem se v svinčeni dolini govori tudi o sanacijskem zakonu, ki pa po mnenju Dušana Krebla ni najbolj učinkovit. Mežiški župan meni, da sredstva potrebujemo takoj, danes, zaradi dolge procedure sprejemanja novih zakonov pa bi izviseli iz državnega proračuna za leto 2018, mogoče celo za leto 2019. Odlok, ki ga je država že sprejela, se lahko korigira in tako se lahko sredstva za sanacijo tudi povišajo.

Jon Petek