Mejni prehod Holmec se zapira, Matic Tasič poziva k ukrepanju

Prehod meje na Holmecu je danes ob strogi kontroli avstrijske policije še vedno možen, popolna zapora prehoda v veljavo stopi jutri, 2. aprila, ob polnoči. Matic Tasič v imenu županov Mežiške doline prosi, da Holmec ostane odprt, saj zaprtje škoduje tako dnevnim migrantom kot čezmejnim investicijam.

O zaprtju meje na Holmecu smo včeraj povzeli poročanje avstrijskega medija Kleine Zeitung, kjer so zapisali, da popolna zapora prehoda prične veljati že danes. A danes je prehod preko Holmeca ob strogi kontroli avstrijske policije še vedno možen, zapora prehoda v veljavo stopi jutri, 2. aprila, ob polnoči, o čemer so avstrijski varnostni organi obvestili tudi slovensko policijo.

Korošcem bosta na voljo dva mejna prehoda; mejni prehod Radlje bo odprt vsak dan med 5. in 21. uro, mejni prehod Vič pa vsak dan med 5. in 23. uro.

Matic Tasič v imenu županov Mežiške doline prosi, da Holmec ostane odprt

Na napovedano zaprtje se je javno odzval župan občine Prevalje Matic Tasič, ki v pismu, naslovljenemu na predsednika vlade Janeza Janšo, prosi, naj slovenska vlada prepreči popolno zaporo mejnega prehoda. “Ljudje že desetletja odhajajo na delo v Avstrijo, imajo za to vsa potrebna potrdila delodajalcev, obenem so bili ves čas na Holmcu tudi podvrženi dnevni kontroli (merjenje telesne temperature in zavrnitev v primeru bolezni) in drugo in jim podaljšanje poti pomeni dodatni strošek, nepotrebno podaljševanje poti in časovno oviro za običajni prihod na delo,” opozarja Tasič.

Župan Tasič dodaja, da je za ponovno odprtje mejnega prehoda potrebno veliko časa, kar škoduje tako dnevnim migrantom kot skupnim investicijam, ki jih izvajajo občine obeh strani meje in čezmejni Geopark Karavanke. “Ne glede na naše vzorno sodelovanje na tem območju, saj se v okviru UNESCO vega Globalnega Geoparka Karavanke tudi trenutno izvajajo  finančno veliki investicijski projekti , financirani s strani EU, v okviru Interregovih nepovratnih sredstev. Tukaj na obeh straneh meje živimo tako rekoč skupno življenje, poteza zapiranja mejnega prehoda Holmec, pa utegne uvesti nepotrebno nezaupanje med Slovenci in drugimi na obeh straneh meje! Kljub težavam ob pandemiji corona virusa COVID- 19,prosimo za pomoč, da ostane na mejnem prehodu Holmec, enak status odprtja, kot do sedaj!,” je še zapisal v pismu vladi.

A slovenska vlada na ukrepe avstrijske vlade seveda nima vpliva, k reševanju tovrstnih težav lahko pristopa le po diplomatskih poteh. Zapis Matica Tasiča v imenu županov Mežiške doline bi na Dunaju imel večjo težo, če bi se pozivu pridružile še lokalne skupnosti na avstrijskem Koroškem.