Mejne kontrole Avstrije niso v skladu z evropskim pravom

Sodišče Evropske unije(SEU) se je danes izreklo o neskladnosti mejnega nadzora med Republiko Avstrijo in Republiko Slovenijo. Odločitev Sodišča Evropske Unije, ki je interpret evropskega prava, je prelomna. Sedaj bo morala Avstrija prepričljivo dokazati, da še naprej obstaja grožnja avstrijskemu javnemu redu in notranji varnosti. V nasprotnem bo morala odpraviti mejne kontrole.

 

Spor je na sodišču sicer sprožil Slovenec, ki je leta 2019 na mejnem prehodu avstrijskemu policistu dvakrat zavrnil pokazati potni list. Kot na spletu poroča ORF, je dobil na okrajnem sodišču v Lipnici kazen 36 evrov. Na razsodbo se je pritožil. To sodišče se je nato obrnilo na SEU z vprašanjem, ali je vsakokratno podaljševanje mejnega nadzora na notranjih mejah EU z avstrijskimi vladnimi odloki v skladu z evropskim pravom in pogodbami. Avstrija nadzor na meji s Slovenijo sicer upravičuje z domnevnimi grožnjami javnega reda in varnosti države. SEU pa te nevarnosti ne vidi oziroma po njegovem mnenju Avstrija ni dokazala obstoj nevarnosti, ki bi mejni nadzor upravičevala.

Avstrija je sicer od sredine septembra 2015 zaradi povečanja migrantov ponovno uvedla nadzor na mejah z Madžarsko in Slovenijo. Ta nadzor je večkrat podaljšala, pri čemer se je do 11. novembra 2017 oprla na priporočila Sveta Evropske unije. Od takrat naprej pa je nadzor uvedla na lastno pobudo in sicer za več zaporednih šestmesečnih obdobij.

Prva izjava za javnost notranjega ministra Avstrije Gerharda Karnerja po tej razsodbi sicer kaže, da bo Avstrija dosedanji nadzor meje poskušala zadržati. Izjavil je namreč: “Če je treba zaščititi prebivalstvo in meje, bomo to tudi v prihodnosti naredili.”