‘Med napovedanimi močnimi nevihtami in neurji se ne odpravljamo v gore’

ARSO (Agencija Republike Slovenije za okolje) je za današnji večer za severni dve regiji izdal oranžno opozorilo za močne nevihte, za jutri, že od polnoči, je oranžno opozorilo izdano za celotno Slovenijo. Na svoji spletni strani pa prebivalce Slovenije opozarja, da se med močnimi nevihtami in neurji ne odpravljajo v gore:
 
“Med napovedanimi močnimi nevihtami in neurji se ne odpravljamo v gore.
Razlogov za to je več, prvi so gotovo udari strel, ki so še pogostejši na območjih, kjer so hribi in gore sestavljene iz železovih kamnin – prepoznamo jih po rdečkastih skalah.
Drugi razlog so zelo močni sunki vetra, ki lahko spremljajo nevihte, ti so najbolj nevarni kadar se gibamo po izpostavljenih grebenih, seveda lahko povzročijo, da se na nas podre tudi drevo.
Tretji razlog pa so obilne padavine, ki tudi v gorah spremljajo močnejše nevihte in neurja. Povzročijo, da se naša pot v dolino lahko spremeni v hudourniški potok, kar nam močno oteži sestop ali deroča voda celo odnese del poti.
Nevihte običajno spremlja tudi pojav megle oziroma zmanjšane vidljivosti, zaradi česar imamo lahko težave z orientacijo in se izgubimo.
Pogosto pa se tudi konkretneje ohladi – tudi poleti lahko ob prehodih hladnih front sneži v visokogorju.
Zaradi burnega vremenskega dogajanja ture v gore za torek in sredo odsvetujemo. Nastajale bodo močnejše nevihte z nalivi in zelo močnimi sunki vetra. V gorah se bo v noči na sredo konkretno ohladilo, v visokogorju bo ob močnejših padavinah v sredo zjutraj lahko tudi snežilo. Stabilnejše vreme pričakujemo v četrtek in petek, a tudi v četrtek bo še pihal zmeren severozahodni veter, zato previdno.”
Vir: ARSO