Med ilegalnimi prebežniki na Koroškem so samo mladi moški

Ilegalni prebežniki, ki jih policisti obravnavajo na območju Koroške, so mladi moški. Letošnje poletje so obravnavali tri primere, izvor migrantov pa je Afganistan in Bangladeš.

Kot smo na portalu e-Koroška že poročali, regija za migrantske tokove, ki prihajajo ali prečkajo Slovenijo, ni preveč priljubljena. Koroška je od Hrvaške meje toliko oddaljena, da migrante, ki se prebijejo do Slovenije, že prej ulovijo policisti ali pa zaprosijo za azil. V zadnjih dveh letih so policisti na območju Koroške prejeli nekaj deset migrantov, večjih težav pa z njimi niso imeli. Prav tako se z migranti niso srečevali na mejnih prehodih, ki jih avstrijska vojska in policija skrbno varujeta. »Na  notranji  meji  z  Republiko  Avstrijo  na  našem  območju  v letu 2018 ni bilo varnostnih dogodkov, ki bi bili povezani z nedovoljenimi vstopi oziroma izstopi državljanov  tretjih  držav. Tovrstna  problematika  tudi  ni  izstopala v preteklih letih,« pravi Božidar Pezdevšek s Policijske uprave Celje.

A od časa do časa koroški policisti zalotijo kakšnega ilegalnega prebežnika, ki se prebije do Koroške. V  prvih treh mesecih letošnjega leta so obravnavali tri primere ilegalnih prebežnikov, od 1. aprila do 1. septembra pa so zopet obravnavali tri. »V mesecu juniju smo obravnavali dva primera. PP  Slovenj  Gradec  je  obravnavala  2  državljana  Afganistana ki sta se, skrita v tovornem vozilu, izmaknila mejni  kontroli  na  MP  Gruškovje.  Tujca  sta zaprosila za mednarodno  zaščito in sta bila po postopku na policijski postaji odpeljana v azilni dom,« sporoča Pezdevšek. Eden od prijetih Afganistancev je bil polnoleten, eden pa mladoleten.

Tudi Policijska postaja Ravne na Koroškem je junija obravnavala primer, kjer se je ilegalni prebežnik iz Afganistana skrival v tovornem vozilu. Božidar Pezdevšek poroča, da se je Afganistanec »izmaknil mejni kontroli na neznanem  mejnem  prehodu.  S  strani  policistov je bil prijet v Ravnah na Koroškem. Tujec je zaprosil za mednarodno zaščito in je bil po postopku na policijski postaji odpeljan v azilni dom.«

V mesecu juliju pa so policisti obravnavali en primer treh mladoletnih ilegalnih prebežnikov. »PP Dravograd in PPIU Celje sta obravnavala  3  državljane Bangladeša, ki so se skriti  v  tovornem vozilu izmaknili mejni kontroli na MP  Gruškovje. Tujci so zaprosili za mednarodno zaščito in so bili po postopku na policijski postaji odpeljani v azilni dom,« še sporoča Pezdevšek in dodaja, da tujce, ki so jih obravnavali zaradi izmika mejni kontroli na mejnih prehodih, niso obravnavali za kazniva dejanja. Vprašanje, ki se ob tem poraja in nanj odgovora seveda ni mogoče podati, pa je število ilegalnih migrantov, ki se izmaknejo koroškim policistom in mejni kontroli na koroških mejnih prehodih ter pot nadaljujejo naprej v Avstrijo in druge evropske države.

JP