Marko Soršak podaril glasbila in narisal nasmeh na obraze ravenskih osnovnošolcev

V ponedeljek je Osnovno šolo Koroški jeklarji na Ravnah na Koroškem obiskal bobnar Marko Soršak, bolj poznan kot Soki, bobnar skupine Elvis Jackson. V okviru projekta “20 za 20” je otrokom ravenske osnovne šole podaril akustične bobne, sedeči boben – cajon in električno kitaro. Marko Soršak je za portal e-Koroška zaupal vtise z dogodka na OŠ Koroški jeklarji in celotnega projekta, s katerimi so obdarili že 63 slovenskih osnovnih šol.

Soki je navdušen nad ravenskimi osnovnošolci

»Na Osnovni šoli Koroški jeklarji na Ravnah na Koroškem imamo zelo radi glasbo. Učenci so glasbeno zelo aktivni, in to na raznih področjih. Pojejo v treh pevskih zborih, na karaokah, plešejo folkloro, starinske in moderne plese, igrajo v šolskih bendih, samostojno nastopajo na razne instrumente,« pravi Suzana Makič z OŠ Koroški jeklarji.

Foto: Suzana Makič

Koroški jeklarji je že 63. šola, ki jo je dosegel projekt bobnarja Marka Soršaka – Sokija iz skupine Elvis Jackson. S projektom “20 za 20” donirajo glasbila osnovnim šolam, ki se na ta projekt pripravijo. »Dogodek vedno organiziramo v času šolskega pouka, ker so otroci najbolj veseli kadar jim odpade pouk. Tako da jih že na začetku »podkupim«,« se je pošalil Marko Soršak in pohvalil otroke OŠ Koroških jeklarjev: »Navdušen sem nad njihovim bogatim glasbenim udejstvovanjem; ogromno otrok je včeraj nastopilo, čez dvajset, ki so igrali na razna glasbila.« Soki je otrokom podaril akustične bobne, električno kitaro in sedeči boben – cajon. »Šolski bend je fenomenalen! Redko se mi zgodi, da ko pridem na šolo, me pozdravijo s skladbami skupin Green Day, Blink 182 in podobnimi.« Tudi učitelji so bili z dogodkom zelo zadovoljni, prav tako starši otrok, ki so Sokiju že pošiljali zahvalna pisma.

Foto: Suzana Makič

Koroške šole se na projekt ne prijavijo

Do zdaj je Soki na Koroškem s projektom “20 za 20” obdaril še osnovno šolo na Prevaljah, vendar pravi, da sta dve obdarjeni koroški šoli premalo glede na število šol v celotni regiji, problem pa je, da se šole s Koroške na projekt “20 za 20” ne prijavijo. Naslednja šola s Koroške, ki jo bo z glasbenimi darili obiskal Soki, je osnovna šola v Slovenj Gradcu. »Ko se lotim stvari, jih izpeljem še mnogo dlje od zastavljenega cilja,« pravi Soki. Prvi cilj projekta je bil, da desetim šolam podari glasbila – tako bi obeležil svojih dvajset let glasbenega ustvarjanja. Iz prvotnega cilja desetih šol je Soki danes prišel in presegel svoj cilj za 53 šol. Projekt je postal njegovo poslanstvo in odgovornost in kot pravi, bi ob prenehanju izvajanja projekta naredil več škode kot koristi. »Zato sem si zadal naslednji cilj – obdariti 100 osnovnih šol,« dodaja.

Foto: Suzana Makič

Sprva so sredstva za projekt zbirali z dokumentarnim DVD-jem, ki so ga prodajali kot donatorsko nagrado. Vsebina DVD-ja so glasbeni kolaži slovenskih izvajalcev, s katerimi je Soki sodeloval v svoji 20-letni glasbeni karieri. »Skladbe z intervjuji so vsebina, ki mlade spodbujajo k glasbenem ustvarjanju. Glavno sporočilo DVD-ja je, da se izplača vztrajati pri ciljih, ki si jih zadamo v življenju,« je Soki opisal svoj videoizdelek. Finančna sredstva za nakup glasbil so s prodajo DVD-jev pridobili za obdaritev prvih 20 osnovnih šol. Pozneje je začel zbirati sredstva z dobrodelnimi dogodki in s sodelovanju z raznimi podjetji, društvi in organizacijami. Za obdaritev prevaljske šole je na pomoč priskočil Klub koroških študentov, v ponedeljek pa so otroke Osnovne šole Koroških jeklarjev obdarili v sodelovanju s Planetom Tuš. »Glasbila so draga, ampak ko nas več stopi skupaj, ta strošek postane zelo majhna težava,« še dodaja bobnarski virtuoz.

JP