Marinko Galić: Čestitke fantom za uvrstitev!

Nogometna reprezentanca Slovenije se je z včerajšnjo zmago z 2:1 proti Kazahstanu v ljubljanskih Stožicah uvrstila na Euro 2024, ki bo naslednje leto v Nemčiji. To je druga uvrstitev Slovenije na evropsko prvenstvo, prva po letu 1998. To je gotovo velik uspeh generacije, tretje po vrsti, ki se ji je uspelo uvrstiti na svetovno ali evropsko prvenstvo. Velik delež k včerajšnji zmagi sta prispevala tudi dva Korošca, Jaka Bijol in Žan Karničnik, ki sta odigrala celo tekmo.

 

Naši reprezentanci sta pred tekmo ustrezala dva rezultata, zmaga in poraz. Kazahstanu pa samo zmaga. Po pričakovanju smo gledali napeto tekmo, kjer je bil v ospredju rezultat in ne lepota v igri. V igri je bilo veliko, priložnost za uvrstitev na evropsko prvenstvo se redko ponudi. Jasno je bilo, da bo o potniku na EP poleg kvalitete odločal tudi psihološki moment.

Veliko je bilo osnovnih napak, pri podajah, sprejemanju žoge. Naša napadalca Benjamin Šeško in Andraž Šporar sta bila ‘odrezana’, brez uporabnih žog, priložnosti za gol. Premalo je bilo prodorov po bokih, podaj v globino, predložkov, strelov z razdalje.

Na srečo je bilo podobno tudi pri gostih, ki so se sicer izkazali z disciplinirano igro v obrambi, ampak vseeno gre za sila povprečno reprezentanco, ki večjih dometov ni sposobna.

Slovenija je po prvem polčasu vodila z 1:0. Enajstmetrovko je v 42.minuti priigral Petar Stojanović, ki je bil tudi na splošno naš najagilnejši igralec, najbolj konkreten, največ je poskušal. Benjamin Šeško je strel z bele točke zanesljivo pretvoril v zadetek.

Zdelo se je, da bo v drugem polčasu lažje, da bo ta prednost pomenila nov navdih za naše igralce. Toda zgodilo se je ravno nasprotno. Kazahstan je takoj na začetku drugega polčasa preko igralca Kopra, Ramazana Orazova, ki je po predložku z desne strani premagal Jana Oblaka, uspel izenačiti. Naša obramba je bila nepostavljena, centralna branilca nista zaprla prostor pred vrati našega vratarja.

Prejeti gol je zelo vplival na naše igralce, sledile so res slabe minute, ko niso uspeli odigrati niti treh-štirih zaporednih podaj, preveč je bilo tudi ‘nabijanja’ žoge.

Selektor Matjaž Kek je sredi polčasa reagiral, v igro je poslal krilnega napadalca Benjamina Verbiča. Igra je spet bolj stekla, naši so uspeli nekoliko stisniti goste, jih držati stran od svojega gola.

Odločitev o potniku na evropsko prvenstvo je prišla v 86. minuti. Verbič je z leve strani povlekel žogo v kazenski prostor in z močnim diagonalnim strelom premagal gostujočega vratarja Igorja Šackega. Poteza tekme, vrhunski strel in veliko slavje v polnih Stožicah in pred TV ekrani. Končno smo si lahko oddahnili, gostje v preostalih minutah niso uspeli ogroziti Jana Oblaka. Zmaga z 2:1 je težko priigrana, a vseeno zaslužena.

Končni vrstni red v skupini H je tako naslednji: Danska in Slovenija 22 točk, Finska in Kazahstan 18 točk, Severna Irska 9 točk, San Marino brez točk.

Za oceno iger naše reprezentance v teh kvalifikacijah smo povprašali nekdanjega reprezentanta Slovenije Marinka Galića, ki je za naš portal povedal sledeče:

“Ocena tekem naše reprezentance je solidna. Lahko bi bila zelo dobra, toda z zadnjima dvema tekmama so pokvarili vtis. Skupina je bila roko na srce dokaj primerna za uvrstitev na vsaj drugo mesto, ki po novih pravilih vodi direktno na evropsko prvenstvo. Glede na to, da nisem gledal niti ene tekme Kazahstancev, sem po besedah medijev in nekaterih nogometnih poznavalcev pričakoval res kvalitetno ekipo, ki pa me ni prepričala. Kljub temu so nam delali preglavice vse do zadetka Verbiča, ki je bil izjemno lep. Iskreno je težko oceniti realno moč in zmožnosti naše reprezentance, saj so igrali v skupini s Kazahstanci, S.Irci, Finci in S.Marinom (Dance ne omenjam, ker so od začetka veljali za favorite naše skupine), kateri niso v rangu boljših ekip. Je pa treba poudariti, da je včasih težje odigrati kvalifikacije v taki skupini, saj te dobesedno zavede in ti da lažen občutek gladkih zmag, nakar se zna včasih nadutost obrniti v napačno smer. Čestitke fantom za uvrstitev! Naj uživajo te trenutke, saj ponavadi niso redni. Vsaj za nas male države ne.”