Mahnič z Roženom, Odrom, Korošakom, Juterškom, Kakerjem …

Preden se je predsednik Odbora za obrambo v Državnem zboru Republike Slovenije Žan Mahnič odpravil v ZDA, kjer je bil med povabljenimi na gala večerji v čast prve dame ZDA Melanije Trump, je opravil še pester delovni obisk na Ravnah na Koroškem.

Poslanec SDS Žan Mahnič se je najprej sestal z županom Občine Ravne na Koroškem dr. Tomažem Roženom, ki je na kratko orisal težave in priložnosti same občine in tudi širše koroške regije. Brezposelnost po besedah župana ni pretirano velika, ker mnogo Korošcev dnevno odhaja na delo v Avstrijo, mnogi pa se odločajo tudi za trajno selitev prek meje. Na pogovoru pri županu je sodeloval tudi Igor Oder, uspešen podjetnik in predsednik občinskega odbora SDS Ravne na Koroškem, ki velik problem vidi v izjemno slabi prometni infrastrukturi, velike razvojne priložnosti pa so po njegovem mnenju v podjetništvu in turizmu, žal pa država s prevelikimi obremenitvami delodajalcev ne ustvarja pogojev za razvoj.

Zatem se je Žan Mahnič sestal s predstavniki področja zaščite in reševanja, ki spada v obrambni resor, za katerega je zadolžen v parlamentu. Miran Korošak, predsednik Združenja slovenskih poklicnih gasilcev, je spregovoril o težavah in delovnih pogojih poklicnih gasilcev, ki jih je v Sloveniji okoli 1200. Še posebej je izpostavil predlog novega gasilskega zakona, ki ni usklajen s potrebami poklicnih gasilcev. Mahnič je na Ravnah obiskal tudi edini poklicni gasilski zavod na Koroškem, ki ga vodi Franc Juteršek. Ravenski gasilci imajo sicer na voljo vrhunsko opremo za potrebe zaščite in reševanja, vendar se stiskajo v 70 let starih ter dotrajanih prostorih, in si seveda želijo novih.

Foto: Matej Zorko

Poveljnik Civilne zaščite Občine Ravne na Koroškem Branko Kaker je v pogovoru z Mahničem izpostavil, da se soočajo s pomanjkanjem moštva in specializiranih kadrov, ki jih potrebujejo predvsem ob večjih naravnih nesrečah, kot so bili v zadnjem času žled in velike poplave. Kaker je dejal, da vodstvo civilne zaščite na državni ravni ne prisluhne lokalnim poveljnikom, ki veliko bolje poznajo razmere, zato je odzivnost slaba, še posebno ob vsakoletnih nalivih voda vedno poplavlja na istih mestih, preventivnih ukrepov ni, vodotoki so neočiščeni. Pereča je tudi stopnja varnosti na Koroškem, ki se je po ukinitivi policijske uprave občutno poslabšala, poleg tega na Koroškem ni več nobenega funkcionalnega vojaškega objekta, vojaki pa se tako na delo vozijo drugam.

Mahnič je obljubil, da bo problematiko, s katero so ga seznanili ob obisku, predstavil tudi v parlamentu. Na koncu se je udeležil še ustanovitve podmladka SDS na Ravnah, saj je namreč tudi predsednik Slovenske demokratske mladine, na Ravnah pa bo občinski odbor SDM vodila Metka Kajžer.

Jon Petek