Mahle ne izključuje niti odpuščanj

Nemški avtomobilski gigant Mahle napoveduje varčevalne ukrepe, ne izključujejo niti odpuščanj. Posledice ukrepov se lahko občutijo tudi v Šmihelu, kjer Mahle zaposluje 2000 ljudi.

Znaki ohlajanja svetovnega gospodarstva, brexit in novi trendi na področju tehnologije motorjev so eni izmed razlogov, da so se v nemškem avtomobilskem gigantu Mahle odločili za varčevalne ukrepe. Podjetje, ki po vsem svetu zaposluje okoli 80 tisoč ljudi, na avstrijskem Koroškem pa dva tisoč, ne izključuje niti zmanjšanja števila zaposlenih, poročajo avstrijski mediji.

Novica iz začetka januarja 2017, ko sta podjetji Bosch in Mahle naznanili, da imata namen prodati skupno podjetje Bosch Mahle Turbo Systems s proizvodnjo v Šmihelu pri Pliberku, je bila precej vzpodbudna, saj so zagotovili ohranitev vseh delovnih mest in napovedali milijonsko vlaganje v širitev proizvodnje, kar bi odprlo še dodatne zaposlitve. A globalna gospodarska slika očitno ni dovolj jasna, da bi lahko v Šmihelu bili povsem brez skrbi.

Posledice varčevanja podjetja Mahle bi torej lahko bile občutne tudi v Šmihelu, kjer je zaposlitev našlo tudi mnogo Korošcev, ki živijo na slovenski strani meje. A konkretnih informacij o tem, kje točno bo Mahle zmanjševal stroške, danes še ni jasno.

NK