Lokalne volitve: Koroški župani obdržali svoje položaje

Čeprav se na slovenskem političnem parketu zadnja leta dogaja, da volivce prepričajo novi obrazi. Na Koroškem, vsaj kar se tiče lokalnih volitev, temu trendu volivci ne sledijo. Neuradni rezultati volitev kažejo, da bo kar enajst od dvanajstih županov obdržalo svoj položaj, v Slovenj Gradcu pa bo zmagovalec znan po drugem krogu.

Koroški župani so svoje lokalne skupnosti v minulem mandatu očitno dobro vodili, volivci so v enajstih občinah dali županom novo štiriletno priložnost. Na Prevaljah, v Mežici, v Radljah ob Dravi in v Vuzenici so vsi štirje župani zmagali že pred volitvami, saj niso imeli protikandidata.

V Črni na Koroškem je z veliko prednostjo pred izzivalcem Igorjem Prodnikom zmagala Romana Lesjak, ki je prepričala kar 84,44 odstotkov volivcev. Na Ravnah na Koroškem bo še naprej županoval Tomaž Rožen, zbral je 61,18 odstotkov glasov. Dober rezultat je dosegla tudi Mojca Erjavec, ki so ji volivci namenili 26,63 odstotkov, nekoliko v ozadju pa sta preostala dva kandidata; Vilko Černovšek s 6,48 odstotki in Zlatko Halilovič s 5,71 odstotki.

V Dravogradu je Marijana Cigala prejela 73,68 odstotkov glasov, izzivalec Ervin Kodrun pa si je prislužil 25,68 odstotkov. Na Muti slavi Mirko Vošner, z 69,71 odstotki je ugnal protikandidata Darka Sahornika. V Podvelki so ponovno izbrali najstarejšega slovenskega župana Antona Kovšeta, prav tako je stari in novi župan v Ribnici na Pohorju, kjer je sicer potekal tesen boj. Srečko Geč je prepričal 51,05 odstotkov volivcev, Tatjana Marsel pa 48,95.

V Mislinji je Bojan Borovnik zmagal z dobrimi 70 odstotki, kdo pa bo prevzel vodenje edine koroške mestne občine, pa zaenkrat še ni znano. Po neuradnih podatkih je Tilen Kluger zbral dobrih 47 odstotkov glasov, medtem ko so preštete glasovnice Andreju Času namenile dobrih 33 odstotkov. Na tretjem mestu je Andrej Breznik s 15 odstotki, Darko Hlupič pa je zbral dobre 3 odstotke.

JP