Letošnji festival malih inštrumentalnih skupin v znamenju kitar, orglic in trobil

V soboto, 6. julija, bodo ljubitelji raznolike inštrumentalne glasbe lahko uživali na 12. festivalu malih inštrumentalnih skupin, ki bo potekal v Dravogradu, s pričetkom ob 17. uri. Na festivalu, ki ga bo spremljala tudi strokovna komisija, se bodo predstavile različne inštrumentalne zasedbe, orgličarji, kitaristi in trobilci, pogoj za sodelovanje pa je, da zasedba ne šteje več kot 25 članov.

Festival, ki poteka v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, letos gosti Dravograd, za prizorišče popoldanskega dela pa so izbrali cerkev sv. Vida v Dravogradu. Kot je pojasnil organizator, je ambient cerkve primeren za skupine, ki izvajajo nežnejše zvoke, zato bodo tam ob 17. uri nastopili Sorški orgličarji – KUD Oton Župančič Sora, Kitarski ansambel Svarun iz Tržiča in Trobilna sekcija Godbe Medvode.

Sorški orgličarji (Foto: JSKD)

Prireditev se bo ob 19. uri preselila na Prireditveni prostor Lukna, saj glasbeniki skupine Čaga Boys iz Velenja prisegajo na glasnejšo, bolj dinamično glasbo. Klasična trubaška zasedba, v kateri poleg trobil ne manjkajo bobni in harmonika, bo izvedla koncertni program svojega tekmovalnega in predstavitvenega koncerta v okviru mednarodnega festivala trobilnih skupin v srbski Guči.

Čaga Boys (Foto: JSKD)

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti preko vsakoletnih državnih festivalov inštrumentalnih skupin, že od svoje ustanovitve skrbi za razvoj ljubiteljske glasbene ustvarjalnosti. Festival malih inštrumentalnih skupin se razvija v novo smer, saj vse bolj postaja festival, na katerem bodo imele možnost predstaviti se žiriji in drugi javnosti številne in raznovrstne inštrumentalne skupine – tako slovenske kot tuje. Prireditev festivalskega značaja je namenjena medsebojnemu druženju in izmenjavi izkušenj različnih inštrumentalnih skupin, ki štejejo do 25 članov. Program srečanja ni programsko omejen. Inštrumentalna zasedba posameznih sestavov je zelo raznolika, zastopana so pihala, trobila, godala in inštrumenti s tipkami, sodelujejo pa lahko sestavi ne glede na glasbeni slog, na primer jazz, klasika, rock, narodna glasba, zato so tudi izvedbe pestre in zanimive.