Leto je naokoli, začenjajo se Jesenska srečanja na Prevaljah

S prvim septembrom se na Prevaljah začenjajo tradicionalna, že 31. Jesenska srečanja, s katerimi zaživi celotna Koroška. Prvi teden v septembru je na Prevaljah tako že dobra tri desetletja vse prej kot dolgočasen, tudi letošnji program ponuja mnogo dogodkov in prireditev za vse starosti in okuse.

Vsako leto bolj bogat program

»Na Prevaljah nam že 31 let uspeva uresničevati želje o vsebinsko bogatih Jesenskih srečanjih in vsako leto jim dodamo kaj novega. Ne trudimo se biti vsako leto boljši, radi bi bili najboljši.« S temi besedami je vse obiskovalce 31. Jesenskih srečanj na Prevaljah nagovoril prevaljski župan Matic Tasič. »Srečanja vseh Korošcev«, kot bi lahko z drugimi besedami poimenovali septembrsko dogajanje na Prevaljah, kjer se zberejo ljudje iz vseh treh dolin Koroške, se uradno začnejo v petek, prvega septembra. Sicer pa se na Prevaljah začne dogajati že danes s spremljajočimi dogodki, kot so slikarsko-kiparski tabor Art Karinta 2017, odprtje razstave »Umetniki za Karitas« in predavanje dr. Sanele Banović v Družbenem domu.

Uradno se tako Jesenska srečanja začnejo ta vikend in že v uvodnih dneh tedenskega druženja se bo odvilo precej dogodkov, od prireditev v družbenem domu, športnih dogodkov, do zabav v Kelt Pubu in Center Kafe Baru, najbolj pričakovan dogodek prvega jesenskega vikenda pa je otvoritveni koncert Jesenskih srečanj, ki bo na Vandravskem trgu v nedeljo. Na nedeljskem otvoritvenem odru bosta nastopili Korošica, ki je Slovenijo zastopala na Evroviziji v Bakuju, Eva Boto, ter skupina Kvartopirci. Po končanem koncertu na Vandravskem trgu se zabava seli v Kelt Pub, kjer bodo z ritmi narodno-zabavne glasbe nastopili izjemni akademski glasbeniki, združeni v skupino Keltski vitezi.

V sredo, 6. septembra, bo v Družbenem domu predstava, ki po slovenskih dvoranah doživlja stoječe ovacije; glasbena skupina Agropop namreč prireja muzikal z naslovom Alpska saga. Na odru bodo tako nastopili tudi znani slovenski igralci, kot sta denimo Ana Maria Mitić in Tilen Artač.

Ne samo zabava, združujeta tudi kultura in zdravje

Poleg vseh zabav in pojedin, ki se jih na Prevaljah lahko udeležite vsako leto, pa ne bo manjkalo niti športa, ozaveščanja o zdravem načinu življenja in kulturnih prireditev. Na Prevalje namreč prihaja šampionka, najuspešnejša slovenska smučarska tekačica vseh časov, Petra Majdič. Dogodek nordijske hoje občina organizira skupaj s prevaljskim farmacevtskim velikanom Lekom. Isti dan pa bo v Družbenem domu potekal Dan zdravja, kjer si bodo lahko obiskovalci izmerili krvni pritisk, holesterol in krvni sladkor, poleg tega pa bo tudi življenjsko pomembno predavanje, ki nosi naslov »Ali znamo pomagati v nesreči?« V okviru Jesenskih dnevov poteka še več športnih dogodkov, med drugim tudi dobrodelni tek, tradicionalni Krejanov memorial, pohod na Uršljo goro, balinanje, odbojka, košarka in še številni drugi.

Skoraj bi lahko dejali, da Jesenskih srečanj ni brez tradicionalnega sejma. Semanji dan je dan, ko so ulice Prevalj polne stojnic, ljudi, druženja in veselja. Potekal bo v petek, 8. septembra, zabava na Prevaljah pa se bo ta dan iz ure v uro stopnjevala. Šotor pri nogometnem igrišču se bo, tako kot vsako leto, tresel pod težo dobre glasbe; za petkovo zabavo bo poskrbela dalmatinska Klapa Leut iz Zadra, sledila pa ji bosta trenutno najbolj vroča brata na slovenski glasbeni sceni, Prevaljčana Rok in Anej Piletič pod skupnim umetniškim imenom BQL, za katerima bo nastopila skupina Čuki, za češnjo na vrhu torte pa bo noč zaključil Jan Plestenjak. Sobotni večer bo rokersko obarvala in popestrila skupina Siddharta.

JP