Letališče v Celovcu se ponovno prebuja

Poleg mariborskega je Korošcem najbližje letališče v Celovcu, ki je v zadnjih letih nekoliko zamrlo, vendar se z novim direktorjem in prihajajočim letom počasi prebuja. Razširili bodo ponudbo letov, iz Celovca bo od januarja mogoče leteti tudi v London in Rotterdam.

Pomembno letališče za vse Korošce

Celovec je od slovenske strani Koroške oddaljen približno 70 kilometrov ali slabo uro vožnje z avtomobilom – nekoliko bolj oddaljen je od Radelj ob Dravi, Podvelke in Ribnice na Pohorju –, kar pomeni, da je letališče v Celovcu poleg mariborskega Letališča Edvarda Rusjana, priljubljenega predvsem za čarterske polete, za potovanje Korošcev veliko bolj ugodno kot pa ljubljansko Letališče Jožeta Pučnika.

V zadnjih 15 letih so na letni ravni zabeležili med 200 tisoč in 500 tisoč potnikov, kar je znatno manj kot denimo na ljubljanskem letališču, kjer je skupno število potnikov v letu 2015 znašalo približno 1,5 milijona. Še vedno pa ima celovško letališče za Korošce izjemen pomen. Iz Celovca lahko namreč štirikrat na dan potujemo na Dunaj, šestkrat na teden v Köln, dvakrat tedensko v Hamburg in enkrat tedensko v Berlin.

Privatizacija in novi poleti

V septembru je pomembno koroško letališče prevzel nov direktor Michael Kunz, pred tem je vodil letališče v Frankfurtu. Kot je Kunz dejal za avstrijski ORF, je Koroška kot turistična destinacija po celotni Evropi premalo prepoznana. Izpostavil je predvsem bele strmine v zimskih časih, koroška smučišča so namreč pravi raj za smučarje. Avstrijska Koroška se lahko pohvali s skupno kar 710 kilometri urejenih smučarskih prog na 40 smučiščih in 234 sedežnicami ter vlečnicami. Korošcem bolj poznana avstrijska smučišča so denimo Peca, Koralpe, Gerlitzen, Bad Kleinkirchheim… Vsa ta smučišča pa bi lahko koristilo še več turistov. Po besedah Kunza v avstrijskih medijih so turisti, na katere lahko ciljajo z zimsko ponudbo, predvsem Skandinavci, Britanci in Rusi.

Drugo leto pa bodo na celovškem letališču še razširili svojo ponudbo; s postopkom privatizacije bodo izbrali investitorja v četrtinski delež letališča, ki je trenutno v celoti v lasti dežele Koroške in občine Celovec, upravljati pa ga bo začel z januarjem 2018. Ob tem bodo z novim letom dodali še dve dodatni liniji, in sicer tedensko povezavo z londonskim Gatwickom in povezavo z Rotterdamom kar dvakrat na teden.

JP