Lepota bo rešila svet

Trideset Mohorjanovih glasbenih let, trideset let samostojne Slovenije, 170 let Mohorjeve družbe in farni praznik, vse te jubileje sta Kulturno društvo Mohorjan s Prevalj in tamkajšnja župnija povezala v sinočnji slavnostni koncert, ki je navdušil obiskovalce z izbranimi izvajalci iz domačih logov in odličnim programom.

Poleg mešanega zbora prevaljske župnije so pred domačim občinstvom nastopila velika imena slovenske glasbe, ki dobivajo mnoga priznanja tudi na evropskih in svetovnih odrih: Eva Slanič, Urška Štrekelj, Jure Gradišnik, Mateja Potočnik, Renata Mirkac in dr. Marko Motnik. V  farni cerkvi smo poslušali glasbeni program za glasbene sladokusce.   

Sicer pa je Kulturno društvo Mohorjan uspešen projekt kulturnega ustvarjalca Jožka Kerta, ki je vodenje društva sicer predal v mlajše roke, vendar si dela društva brez njega še ne gre predstavljati. In sinoči, ko je častni član društva postal znani upokojeni zdravnik kirurg Janez Gorjanc,  smo lahko poslušali tudi praznične misli Jožka Kerta. Takole je zapisal:

»Odkar stoji to svetišče Device Marije na jezeru – tega bo kmalu sedem stoletij – se v njem prepeva. Ob zvokih orgelskih piščali  so se zbirali organisti, zborovodje, pevci, zvoki orgelskih piščali  so posebej nagovarjali organistova sinova  Franceta in Lojzija, Lebičevega  Lojzeta in Marjana, zvoki novih orgel pa so nagovarjali rod mlajših – našo Renato, Marka, nazadnje Evo. Seveda sem v svoji drznosti tudi sam večkrat sedel za orgle in zapolnil vrzel manjkajoče organistinje.

Jožko Kert, neumorni kulturni delavec s Prevalj.

Trideset let je, kar imamo nove orgle –  in prav te so bile povod za pričetek glasbenih ciklov v naši fari oz. občini Prevalje. Zakaj bi ljudem ne ponudili – kljub sicer bogati ljubiteljski glasbeni dejavnosti na Prevaljah – tudi glasbe velikih mojstrov.  Med nas so prihajali najboljši zbori, orkestri, solisti, pevci, skladatelji in dirigenti. In radi so prihajali na Prevalje. Med obilico glasbenih del smo slišali tudi krstne izvedbe naših prevaljskih skladateljev, tudi dela nam dragega Lojzeta Lebiča.  Naši mladi  pevci koroškega APZ Mohorjan so se v tem času povzpeli  med najboljše slovenske zbore.

Vesel sem, da je ves ta glasbeni utrip vzbujal v naših mladih željo po glasbeni ustvarjalnosti. Iz akademije in visokih šol doma, iz Gradca, Berlina, Züricha in Celovca so prihajali naši akademski glasbeniki Renata, Marko, Helena, Mateja, Jure, Urška, Špela in vrsta drugih,  njim sledi  tudi študentka glasbene akademije v Ljubljani Slaničeva Eva.   Nekateri od naštetih so nocoj med nami, drugi so sodelovali v minulih koncertih. Vesel sem, da nam je uspelo sodelovati z vrsto glasbenikov in zbori s Koroške onstran meje in jih tako povezati v naš skupni slovenski kulturni prostor.

Toplo  mi je pri duši, ko se oziram na pretekla tri desetletja. Verjamem Dostojevskemu, ki pravi, da bo lepota rešila svet. Zaupam v  glasbeni svet mladih, ki nas navdušujejo s svojo glasbeno govorico, saj je to govorica njihovega srca.

Lebič pravi, da smo Prevalje z glasbo uvrstili med ugledne slovenske kulturne kraje. Z glasbo in drugimi programi sledimo tudi vsebinskim ciljem Mohorjeve, v katere krog se prištevamo tudi prevaljski Mohorjani.

Veliko lepega ob glasbi sem doživel v teh letih. Pomembneje je, da so veliko tega bili deležni mnogi obiskovalci naših koncertov. Svet pod Uršljo,  Peco in Strojno je tudi svet glasbe. In v tem glasbenem svetu živi tudi sosednja Podjuna, Rož in skrivnostna Zila.

To je naš ljubi koroški svet. 

Hvala vsem za sodelovanje, za pomoč in podporo našemu delu– želim si le, da bi tako bilo tudi v prihodnje in da bi te lepote in doživetij ob glasbi bilo deležnih še več ljudi. Kajti to je pot v bogatejše in srečnejše življenje.«