Lekova enota Biološke učinkovine Mengeš je tovarna leta 2022

Časnik Finance je v Zagorju ob Savi družbi Lek, enoti Bioloških učinkovin Mengeš, podelil laskavi naziv tovarna leta 2022. Gre za nagrado, namenjeno slovenskim podjetjem, ki so najuspešneje uvedla koncept industrije 4.0 in tako najbolj izstopajo po tehnološkem napredku proizvodnje, skrbi za zaposlene, skrbi za trajnostni razvoj in rasti poslovanja. Lekova enota Bioloških učinkovin Mengeš je strokovno komisijo prepričala z visoko ravnjo avtomatizacije, digitalizacije in uporabe podatkovne znanosti ter s svojo kulturo opolnomočenosti, inovativnost in vedoželjnosti.

»Lekovi strokovnjaki od nekdaj veljajo za vodilne na področju bioloških in podobnih bioloških zdravil v Sloveniji, kar potrjuje dejstvo, da je naša mengeška lokacija zibelka slovenske biofarmacevtike in danes edini industrijski center za sodobno biotehnologijo pri nas. Ne le doma, tudi v mednarodnem okolju smo kot del Novartisa pomembna razvojna in proizvodna lokacija za biološka ter podobna biološka zdravila. V dobi industrije 4.0 smo s pomočjo inteligentnih programskih orodij, internetom stvari in podatkovne znanosti sposobni analizirati in upravljati kompleksne procese ter povečevati njihovo učinkovitost. Ti spremenjeni načini delovanja nam omogočajo, da ustvarjamo višjo dodano vrednost in razvijamo nove, prebojne rešitve za bolnike. Kakovost naših zdravil in zdravje bolnikov po vsem svetu je naša največja nagrada, ponosni pa smo, da so naši proizvodni presežki priznani tudi na druge načine,« je povedal Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka in predsednik Novartisa v Sloveniji.

Biološke učinkovine Mengeš so ključni Novartisov obrat za klinično proizvodnjo bioloških učinkovin, kar pomeni, da gre velika večina bioloških zdravil Novartisa v določenih fazah razvoja skozi proizvodni obrat v Mengšu. V njem Lekovi strokovnjaki proizvajajo učinkovino eritropoetin za bolnike z odpovedjo ledvic in onkološke bolnike, učinkovino za podobno biološko zdravilo, ki je že vrsto let na voljo onkološkim bolnikom, in številne inovativne ter podobne biološke učinkovine za klinično uporabo v fazah testiranj zdravil.

Na sklepnem dogodku izbora tovarna leta 2022 je uredništvo časnika Finance Lekovi lokaciji v Mengšu podelilo tudi priznanje za najbolj trajnostno naravnano tovarno. Nagrada tovarna leta je tako že drugo priznanje, ki potrjuje vodilni položaj družbe Lek med slovenskimi podjetji, v kratkem času. Septembra je bilo namreč podjetje izbrano še za najuglednejšega delodajalca v Sloveniji, s čimer se lahko pohvali že tretje leto zapored.