Lekarne na Koroškem brez zaščitnih mask in razkužil

V dneh po razmahu koronavirusa v sosednji Italiji se je v Sloveniji drastično povečalo povpraševanje po zaščitnih maskah. Lekarne na Koroškem so že več dni brez zaloge, zmanjkuje tudi razkužilnih sredstev.

Tako kot drugod po državi se tudi lekarne na Koroškem srečujejo s pomanjkanjem zaščitnih mask in razkužil. Zaloge so jim pošle že pred dnevi, naročiti pa jih ni mogoče, saj so zaloge pošle tudi njihovim dobaviteljem. Povpraševanje po maskah v Sloveniji je več deset tisoč kosov dnevno, kar presega zmožnosti proizvajalcev, zato zaenkrat še ni jasno, kdaj bodo spet na policah lekarn.

Avstrija v nabavo zaščitnih mask, v Sloveniji zaščita ni potrebna

Na avstrijskem Koroškem že izvajajo številne preventivne ukrepe, med drugim imajo v petih bolnišnicah pripravljene ustrezne prostore za izolacijo obolelih. Kljub globalnem pomanjkanju zaščitnih mask pa je deželna vlada napovedala, da bodo zdravstvenim ustanovam v teh dneh priskrbeli zadostno količino, število naj bi celo podeseterili.

Pomanjkanje zaščitnih sredstev bo torej pomagala reševati vlada. Zaenkrat so testirali 15 ljudi, vsi testi so bili negativni. Čeprav primera okužbe še niso zabeležili, bodo zagotovili finančna sredstva oziroma posegli v blagovne rezerve.

O podobnih preventivnih ukrepih pa slovenska vlada zaenkrat še ne razmišlja, iz ministrstva za zdravje sporočajo, da zaščitni ukrepi zaenkrat še niso potrebni. Do sedaj testirali 13 ljudi, ki so bili prav tako negativni na okužbo s koronavirusom. V zavodu za blagovne rezerve sicer imajo na zalogi zaščitno opremo za primere epidemije, o njihovi uporabi pa odloča vlada.

Kako preprečiti okužbo

NIJZ je na spletni strani objavil navodila za preprečevanje okužbe s koronavirusom, izpostavljajo predvsem dosledno higieno, redno umivanje in razkuževanje rok, splošna uporaba mask pa ni potrebna.

Vir: NIJZ