Lek začasno ustavil proizvodnjo, jutri pričakujejo obisk iz Švice

Prihodnost Lekove proizvodnje na Prevaljah je vedno bolj negotova. Danes popoldan so začasno ustavili proizvodnjo, velika večina zaposlenih je ostala doma, jutri zjutraj pa že pričakujejo visok obisk iz Švice.

Kaj bo prinesel obisk predsednika uprave Leka in predsednika Novartisa Roberta Ljolje danes še ni znano, a sklepamo lahko, da na Prevalje ne prihaja z dobrimi novicami. Po neuradnih informacijah so danes okoli 14. ure začasno prekinili s proizvodnjo, kar je zelo slab znak za prihodnost Leka na Prevaljah.

Nedavno smo namreč poročali, da v prevaljskem obratu ne bodo več proizvajali ko-amoksiklava za Združene države Amerike. To naj bi predstavljalo 20 odstotkov celotne proizvodnje, za ameriške linije pa naj bi bilo zadolženih vsaj 20 zaposlenih. Novica o ukinitvi proizvodnih linij za ameriški trg je odjeknila kmalu po uradni naznanitvi, da Lek proizvodnje na Prevaljah ne bo širil.

Na Prevaljah pa se ob tem pojavlja skrb za zaposlene. Vodstvo Leka na Prevaljah naj bi zaposlenim sporočilo, da bodo v prihodnje, najverjetneje prihodnje leto, sledila odpuščanja zaradi izpada proizvodnje za ameriški trg. Zaposleni pa naj bi imeli možnost, da lahko v primeru nove zaposlitve Lek zapustijo brez odpovednega roka, kar kaže na željo po nižanju števila zaposlenih.