Lek in TAB z regresom ponovno radodarna

S prvim julijem je potekel zadnji rok za izplačilo regresa zaposlenim. Večja koroška podjetja so znana po izplačilu lepih regresov, ki znašajo tudi po več kot 1000 evrov.

Lek in Petrol prek tisoč evrov, višji regres tudi v Cimosovi Livarni Vuzenica

Do tridesetega junija imajo delodajalci čas, da izplačajo letni regres zaposlenim, pripada pa vsakemu, ki ima pravico do letnega dopusta. Po Zakonu o delovnih razmerjih mora ta znašati vsaj višino bruto minimalne slovenske plače, to je 804,96 evra. Izjemoma lahko delodajalec regrese izplača pozneje, če je razlog nelikvidnost podjetja. Skrajni rok v takšnih primerih je prvi november, ob neplačilu regresa zaposlenim pa lahko delodajalca doleti kazen v višini od 3000 pa do 20.000 evrov. Kljub visokim zagroženim kaznim pa se nekateri delodajalci vseeno želijo izogniti izplačilu regresa za letni dopust. Inšpektorji so lansko leto ugotovili kar 1804 kršitev, največ jih je bilo v gradbeništvu.

Več slovenskih podjetij svojim zaposlenim izplačuje višje regrese, kot pa so jih po zakonu dolžni. V družbi Lek, ki slavi po visokih regresih in božičnicah, so zaposleni maja prejeli regres v višini 1100 evrov bruto. Tudi Petrol je družba, ki je svojim zaposlenim za letni dopust namenila 1000 evrov. Cimos, ki je lastnik Livarne Vuzenica, letos pozitivno preseneča z dvigom plač in regresa, namreč konec junija so v Cimosu prejeli regres v višini 906 evrov, novi lastniki, italijanska družba TCH Cogene, pa so obljubili tudi nekoliko višje plače.

Na Koroškem večja podjetja, ki redno izplačujejo regrese in božičnice

Tudi TAB Mežica je eno izmed večjih koroških podjetij, ki vsako leto svojim zaposlenim redno izplača, kar jim pripada. Zaposleni so deležni tudi lepih božičnic, ki se gibljejo nekje v višini povprečne izplačane mesečne plače, tudi regres je praviloma večji od minimalnega. Letos je ta znašal 1.136,50 evrov bruto. Prav tako ni izjema tudi največji koroški zaposlovalec SIJ Metal Ravne pa tudi Cablex-M; pri slednjih podjetjih delovni inšpektor nima dela.

JP