Lek ukinja proizvodnjo, na Prevaljah bo Novartisov globalni operativni center

Lek je napovedal postopno ukinjanje proizvodnje na Prevaljah, v roku dveh let bo lokacija dobila vlogo globalnega operativnega centra. S podjetjem TAB pa potekajo pogovori o nakupu novo zgrajene hale.

Lek bo na Prevaljah v roku dveh let ukinil proizvodnjo širokospektralnega antibiotika, kar se je špekuliralo že nekaj časa. A scenarij ni tako črn, kot se je sprva zdelo, saj bodo lokacijo v dveh letih prelevili v nekakšen globalni operativni center Novartisa, ki bo skrbel za logistiko, nabavo, kontrolo kakovosti, tehnologijo, inženiring in drugo. Tako bo, po besedah predsednika uprave Leka in predsednika Novartisa Roberta Ljolje, prevaljska lokacija ostala pomemben del Novartisove mreže.

Lek torej ostaja na Prevaljah, le v nekoliko drugačni obliki, na Perzonalah pa naj bi se mu pridružila Tovarna akumulatorskih baterij. S TAB-om namreč potekajo pogovori o nakupu Lekove novo zgrajene hale, ki je bila sprva namenjena širitvi proizvodnje širokospektralnega antibiotika. Kot je danes na Prevaljah pojasnil Robert Ljoljo, so s TAB-om že podpisali pismo o nameri, v katerem TAB izraža namero za nakup. Mežiški akumulatorski gigant želi na dodatni lokaciji proizvajati litij-ionske baterije.

Nejasna pa še vedno ostaja prihodnost dobrih 300 zaposlenih, od tega 70 agencijskih delavcev. Nekaj zaposlenih bo sicer dobilo možnost prekvalifikacije v enega izmed poklicev, ki bodo v tako imenovanem globalnem centru potrebni, nekaj delovnih mest pa bo ponudil tudi TAB, če bodo tam zagnali proizvodnjo. Kljub temu pa je zaposlenih na prevaljskem Leku preveč, da bi za vsakega našli rešitev, zato so odpuščanja neizogibna.