Kuge ni več, imamo pa koronavirus

V dneh, ko smo tudi v Slovenijo uvozili koronavirus, nas na mnogih koncih po Sloveniji  spominjajo različna znamenja na epidemijo kuge. Tudi na Koroško  je kuga zašla in betonski križ na dolomitni skali zahodno od ceste Žerjav-Mežica spominja, da je koga v preteklosti morila tudi v tej dolini. Po nekaterih informacijah naj bi bil ta križ postavljen v spomin na kugo iz leta 1716, ob prenovi regionalne cesta pa je sedaj še bolj viden.

Da bi se obvarovali pred kugo, so prebivalci postavljali kužna znamenja, zidane kapelice in križe. Tako so se iz tistih časov v Mežiški dolini poleg križa ob cesti Žerjav-Mežica ohranili Gornikov križ nad Šentanelom, Kapelica na polju na Prevaljah in Kapelica pod sv. Barbaro.

Kuga se je v Evropi prvič pojavila v 14. stoletju in takrat je v šestih letih umrlo 25 milijonov ljudi. Za Koroško pa je zanimiva letnica 1348, takrat je po deželi pustošila »črna smrt«, hkrati pa se je 25. januarja 1348 zgodil na Koroškem tudi  veliki koroški potres, ki je bil eden najpomembnejših v evropski potresni zgodovini. Streslo se je pri Beljaku,  nekje v globini približno 7 km, njegova magnituda je bila 6,5. Danes ga ocenjujejo na X. stopnjo po EMS. S tem potresom se ne more primerjati noben dogodek v vsej srednji Evropi. Potres je terjal 20.000, po nekaterih podatkih celo 40.000 žrtev. Največ ljudi je izgubilo življenje ob samem rušenju, veliko žrtev pa je bilo tudi zaradi številnih požarov in poplav in verjetno tudi nekaterih kužnih bolezni, ki so se pojavile po potresu. Mesto Beljak je bilo popolnoma porušeno, močno prizadeti sta bili celotna Koroška in Kranjska.  

Sicer pa je kužnih znamenj po Sloveniji kar precej, eno najbolj  znanih je gotovo kužno znamenje  v Mariboru na Glavnem trgu, ki je postavljeno za konec  kuge, ki je v 17.stoletju terjala življenja tretjine prebivalstva. V zahvalo za konec kuge so mariborski prebivalci leta 1681 postavili kužno znamenje – steber s podobo Marije vnebovzete.

Po svetu je na leto še vedno od 1000 do 2000 primerov kuge. V Sloveniji kuge ni, imamo pa že prvi primer koronavirusa.