Koroško poletje praznuje 50 let

Jubilejni festival Koroško poletje bo zopet postregel s svetovnimi zvezdami simfonične, klasične in jazz glasbe. Festival bo potekal večinoma v Beljaku in okolici, del največjega avstrijskega glasbenega festivala pa bo potekal tudi v Sloveniji.

Za trenutek se vrnimo tisočletje v zgodovino Koroške. Benediktinski samostan Osoje ob Osojskem jezeru ima pomembno kulturno in zgodovinsko vrednost. Ustanovljen okoli leta 1000 je deloval skoraj osem stoletij, preživel je turške vpade, kmečke upore, samostana in cerkve Marijinega vnebovzetja z zemljo ni mogel zravnati niti požar. Kljub razpustitvi samostana pred več kot dvema stoletjema lokacija ohranja svojo kulturno vlogo v regiji in širše. Tudi festival, o katerem pišemo danes, ima korenine prav tam.

Festival se začne z opernimi talenti

V letošnjem letu Koroško poletje praznuje 50. obletnico delovanja, ob jubileju pa je program enega najpomembnejših in največjih festivalov v Avstriji zelo pester. Čeprav je uradno odprtje festivala načrtovano za 7. julij, se je dogajanje v Beljaku, kjer se bo odvijal večji del programa, že začelo in sicer s tekmovanjem mladih talentiranih opernih pevcev Hansa Gaborja Belvederea. Tekmovanje je izjemna odskočna deska in možnost za začetek uspešne operne kariere za nadarjene pevce. Z namenom iskanja novih opernih talentov festival namreč spremljajo tudi direktorji velikih evropskih opernih hiš, ki mladim pevcem kasneje omogočijo sodelovanje. Nagrajenci Belvederejevega tekmovanja bodo nastopili na julijskem slavnostnem odprtju, za tem pa se bodo na avstrijskem Koroškem zvrstili številni nastopi svetovno priznanih glasbenikov.

Nadaljuje se s solisti in simfoniki

Nastopile bodo številne priznane simfonične, pevske in druge glasbene zasedbe, med njimi denimo Dunajski dečki, Metropolitan Youth Symphony, City of Birmingham Symphony Orchestra in komorni trio, katerega član je priznani avstrijski violinist Benjamin Ziervogel, koncertni mojster Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Poleg tega bodo nastopili tudi drugi svetovno uveljavljeni solisti, kot so pianist Fazil Say, sopranistka Christiane Karg, baritonist Benjamin Appl, pianist Rudolf Buchbinder, ruska mezzosopranistka Aigul Akhmetshina in številni drugi.

Manjkalo ne bo niti jazza

Tudi jazz bo del letošnjega Koroškega poletja. Dan pred slavnostnim odprtjem festivala bo v beljaški pivovarni nastopil Lukas Kranzelbinder, eden najpomembnejših mladih evropskih jazzistov. Zanimiv koncert z naslovom Time stands still bo 11. julija, ko bodo moči združili kitarist Helmut Jasbar, bobnarka Judith Schwarz in svetovna zvezda lajne Matthias Loibner. Slednji, sicer multi-inštrumentalist, se je za igranje na srednjeveški inštrument prejel že številna priznanja, med njimi prvo nagrado »Concours des vielles et cornemuses« v letu 1994.

Z vlakom do Kranjske gore

V okviru festivala poteka tudi projekt CS Out and About, glasbena improvizacija na podlagi izbranih ljudskih in drugih pesmi Koroške. Melodije in sporočila koroških ljudskih pesmi bo izvajala skupina Klakradl, ki jo sestavljajo vokali, harmonika, kitara, klarinet in kajon. Z Avstrijskimi železnicami bodo obiskovalci in glasbeniki odpotovali nenavadne, poznane in manj poznane, celo odročne kraje, na poti pa se bodo ustavili tudi v Sloveniji, natančneje v Kranjski Gori. Klakradl so za priložnost priredili tudi prekmursko ljudsko skladbo Marko Skače. Pestro dogajanje bo trajalo vse do konca avgusta, za veliki festivalski finale pa bodo 28. avgusta poskrbeli prej omenjeni City of Birmingham Symphony Orchestra, eden izmed vodilnih simfoničnih orkestrov Velike Britanije.

JP