Koroško obarvan april v Ljubljani

Danes se v Ljubljani začenja že 15. prireditev koroških Slovencev Koroški kulturni dnevi. Pestro kulturno dogajanje Korošcev bo bogatilo Ljubljano vse do 25. aprila. Na dnevih koroške kulture pa se bodo predstavila pomembna imena koroškega ustvarjanja na vseh področjih, od slikarjev, literatov, pa do pevskih skupin.

Letošnji april bo v Ljubljani ponovno obarvan s koroško kulturo; 15. Koroški kulturni dnevi bodo potekali od 4. do 25. aprila v vseh pomembnih kulturnih institucijah v slovenski prestolnici, program pa obsega kulturne dogodke za vse generacije. Koroško kulturno dogajanje organizirata Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva in Klub koroških Slovencev, program pa so pripravili Krščanska kulturna zveza in Slovenska prosvetna zveza ter Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva.

Kaj so koroški kulturniki pripravili letos?

Koroške kulturne dneve bodo danes ob 18. uri odprli v Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi. Razstava z naslovom Lužiški cikli koroškega slikarja Karla Vouka je posvečena Lužiškim Srbom in njihovi problematiki. Razstavo slikarja iz Rinkol pri Pliberku bo odprla avstrijska veleposlanica mag. Sigrid Berka. V četrtek, 6. 4. 2017, bo ob 10:30 na Cankarjevi 1, kjer je Svetovni slovenski kongres – društvo za povezovanje Slovencev po svetu, v zamejstvu in Sloveniji, predstavitev šestih novih knjig Krščanske kulturne zveze in Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik iz Celovca. V soboto, 8. 4. 2017, pa bo ob 10. uri v Mini teatru lutkovna predstava Knjiga o džungli, v kateri nastopa 11 mladih igralcev Lutkovne skupine SPD Srce iz Dobrle vasi.

V sredo, 12. 4. 2017, bo v ljubljanskem Cankarjevem domu ob 19. uri pričetek osrednjega glasbenega dogodka Koroških kulturnih dnevov, koncert Koroška pesem preko meja. V Linhartovi dvorani se bodo predstavili trije pevski zbori, in sicer Kvintet bratov Smrtnik iz Kort na Obirskem, Slovenski oktet in Mešani pevski zbor Danica iz Šentprimoža v Podjuni. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili dvajsetim pesmim, predvsem slovenskih in koroških ljudskih ali ponarodelih.

Korošci bodo kulturno obarvan april zaokrožili 25. z zaprtjem razstave, ki je otvorila samo dogajanje – Lužiški cikli. Na literarno-glasbenem večeru z naslovom Trivium gre na pot, ki je posvečen pesniku mag. Fabjanu Hafnerju, bo Alenka Resman Langus ob kitarski spremljavi Janeza Gregorčiča brala iz dvojezičnega zbornika Trivium – Tri poti.